Izvještaj UNHRC-a: Ukrajinski vojnici počinili su najmanje dva ratna zločina strijeljajući i mučeći ruske ratne zarobljenike u Harkovu i Kijevu!

0

Ukrajinski vojnici počinili su najmanje dva ratna zločina streljajući i mučeći ruske ratne zarobljenike u oblastima Harkova i Kijeva u martu, navodi se u izvještaju Istražne komisije UNHRC za Ukrajinu.

Komisija pojašnjava da je u prvom slučaju, u Malom Rohanu (regija Harkov), između 24. i 26. marta, ukrajinska vojska namjerno pucala u noge trojici zarobljenih ruskih vojnika iz neposredne blizine i jednog od njih pretukla kundakom puške tokom ispitivanja.

U drugom slučaju, u blizini Dmitrovke (Kijevska oblast) 29. marta, ukrajinski vojnik je ispalio tri hica iz neposredne blizine i ranio već ranjenog ruskog vojnika.

Video u čiji je posed došla Istražna komisija prikazuje druge nepokretne ruske vojnike u blizini, uključujući i jednog sa vezanim rukama na leđima i očiglednom ranom na glavi, što sugeriše da je najvjerovatnije pogubljen, navodi se u izveštaju.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.