Da zapečatimo (Tivat): Prioritet izgradnja saobraćajnica paralelnih magistrali!

0

Koalicija okupljena oko Naroda pobjeđuje posebnu pažnju će u narednom periodu posvetiti izgradnji saobraćajne infrastrukture, što je jedan od najvećih problema grada.

Kako je saopšteno iz kolaicije „Da Zapečatimo“, Jadranska magistrala ima karakter jedine tranzitne i ujedno gradske saobraćajnice i na nju se vežu prigradska naselja i gradske saobraćajnice sekundarne putne mreže, stoga je neophodno izgraditi saobraćajnice paralelne magistrali.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

– Urbanizacija prostora iznad magistrale, koji nije imao urbanu regulaciju i planiranu saobraćajnu mrežu koja bi omogućila uzdužno povezivanje, već se direktno spajao i međusobno povezivao putem magistale, prouzrukovala je  probleme miješanja tranzitnog i internog gradskog prometa.

Kod svih puteva prigradskih naselja uočava se zavisnost od povezivanja sa gradom preko magistrale i veliki nedostatak uzdužnih paralelnih povezivanja.

Osim postizanja zadovoljavajućeg poprečnog profila Jadranske magistrale, a kako izgradnja zaobilaznice ni planskim dokumentima još uvijek nije adekvatno definisana, neophodno je ulagati u izgradnju saobraćajnica na višoj koti i paralelnih u odnosu na magistralu, čime bi se omogućilo povezivanje područja od Gradiošnice do Lepetana.

Postojećim detaljnim planovima predviđeno je povezivanje ulice Dumidran iznad Ina pumpe (S-3 DUP”Mrčevac”) sa ulicom Komat i ulicom Kava I izgradnjom saobraćajnice S-4 (DUP “Mrčevac”), tj. produžavanjem ulice Dumidran II.

U nastavku je planirana saobraćajnica S7 (DUP “Župa-Češljar”) tj. produžetak ulice Bradaševo I čime bi se povezale ulice Kava I i Bradaševo (UP-S8) koja se nalazi preko puta autobuske stanice.

Ulicu Bradaševo I (UP-S8)  potrebno je vezati sa ulicom  Marići (UP-S3) izgradnjom planirane saobraćajnice UP-S2 koja predstavlja produžetak ulice Bogunovo . Izrada projektne dokumentacije za ovu saobraćajnicu je u toku.

U nastavku ulice Bogunovo na suprotnoj straini je ulica Nikšićka (UP S-4) koju je potrebno produžiti i spojiti sa ulicom Gornji Kalimanj III (S-04 DUP ”Gornji Kalimanj”).

Ulice Gornji Kalimanj III , Gornji Kalimanj I (S-30) , Ulica Staničića (S-23), ulica Stari put (S-21) i Tripovići (S-03) povezuju se  planiraniom saobraćajnicom S-10 koja je u segmentima postojeća na terenu.

Kroz naselje Mažina saobraćajna veza paralelna magistralnom putu ostvaruje se preko ulice Markuševina kojom se dolazi do srednje škole.

Mažinu i Seljanovo moguće je povezati izgradnjom saobraćajnice kroz naselje Pod Kuk, čime bi se ostvarila veza sa ulicama Risanska i Novosadska.

Kroz naselje Seljanovo paralelnu vezu magistralnom putu čine Ulica Jurija Gagarina, Beogradska ulica, Zagrebačka ulica i Kotorska ulica kojima se dolazi do Bokeljske ulice. Potrebno je izgraditi vezu između Bokeljske ulice i ulice Pijavica gdje je planirana izgradnja saobraćajnice koja predstvlja produžetak Kotorske ulice i izgradnja mosta preko potoka.

Od potoka se preko izgrađene ulice Ruljina, produžetkom i izgradnjom ulice Ruljina I (ulica br.13 DUP “Donja Lastva”), planira povezivanje sa Gornjolastovskom ulicom (ulice br. 1 i 4), pa dalje izgradnjom saobraćajnice koja predstavlja produžetak ulice Nikeljići (ulice br.3 i br.8) veza sa ulicom Cacovo (ulica br. 9).

Sekundarna saobraćajna mreža koja omogućava prilaz kućama i parcelama, samo djelimično ima trotoare, a odvodnjavanje nije riješeno ili je riješeno otvorenim kanalima uz saobraćajnice. Ulice su asfaltirane, ali su bez oivičenja.

Uzimajući u obzir razlike u nivelaciji terena, nedovoljne poprečne profile, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, jasno je da kompletiranje paralelne veze saobraćajnica nije zanemarljiv posao. Uzdužne profile saobraćajnica potrebno je prilagoditi terenu i okolnim objektima uz obavezno postizanje podužnih i poprečnih potrebnih nagiba za odvođenje atmosferskih voda. Međutim, u pojedinim naseljima, kada je u pitanju povezivanje postojećih saobraćajnica, radi se o izgradnji kratkih dionica čime bi se značajno smanjile gužve tokom ljetnjih mjeseci. Realizaciju ovih sadržaja moguće je izvoditi fazno, što značajno ubrzava i olakšava situaciju, pa je rješavanje ovog problema potrebno postaviti kao prioritet prilikom donošenja Programa uređenja prostora za teritoriju opštine Tivat za narednu godinu – stoji u saopštenju liste „Da zapečatimo“ koju čine „Narod pobjeđuje“, „Demokrate“, „Evropa sad“ i DSS.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.