SKY koaliciji oko Vukovića fali 20.000 glasova za apsolutnu većinu, a kapacitet za postizborne koalicije ravan nuli

4

Pitanje svih pitanja predstojećih lokalnih izbora u Crnoj Gori je – ko će osvojiti vlast u Glavnom gradu? Koalicija oko Demokratske partije socijalista, odnosno aktuelnog gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića, pokušava na sve moguće načine da premosti veliki jaz od blizu 20.000 glasova do većine koja bi im obezbijedila naredni četvorogodišnji mandat.

Iako stvaranje najšire koalicije oko DPS-a za lokalne podgoričke izbore može izgledati kao dobra strategija, ona ima jednu veliku manu. Naime, svi oni sa kojima bi Vuković i DPS, ukoliko ne osvoje apsolutnu većinu, mogli u postizbornu koaliciju radi formiranja vlasti, već su u predizbornoj koaliciji.

Koalicioni kapacitet Vukovićeve liste “Svi za naš grad” je gotovo ravan nuli, ukoliko se imaju u vidu predizborne tvrdnje podgoričkih opozicionih lista da neće sa DPS-om, i, naravno, ukoliko ne bude postizborne korupcije.

Koaliciju “Svi za naš grad” čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Liberalna partija (LP), Građanska inicjativa “21 maj”, Demokratska unija Albanaca (DUA), Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Osamostalili Zetu da bi smanjili razliku za oko 4.000 glasova

Naprasno iniciranje i izglasavanje samostalnosti Opštini Zeta, mnogi su već ocijenili kao izborni inžinjering DPS-a sa ciljem da se smanji jaz iz avgusta 2020. godine, jer je u Podgorici ubjedljiva razlika u glasovima bila u korist tri koalicije koje su formirale državnu vlast.

Ne računajući Zetu, partije danas okupljene oko Vukovića, na izborima 2020. godine osvojile su ukupno 47.000 glasova.  Sa druge strane, partije koje su trenutnona lokalnom nivou opozicija, na parlamentarnim izborima imale su ukupno 64.300 glasova.

Čista razlika je oko 17.300 glasova, međutim, treba imati u vidu da je broj birača u Podgorici (bez Zete) u odnosu na 2020. godinu porastao za 3.191 i neizvjesno je za koga će novopridošli Podgoričani glasati.

Naime, na izborima 2020. pravo glasa u Podgorici je imalo 140.332 birača, a broj birača u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u Glavnom gradu na dan 12. oktobar 2022. godine je 143.523.

Istovremeno broj birača u Zeti je veći za 189. U biračkom spisku u Gradskoj opštini Golubovci po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je bio 12.335, a broj birača u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u Opštini Zeta na dan 12. oktobar 2022. godine je 12.524.

Punjenja “po dubini” i nove partije 

Ono što svakako ne ide u prilog Ivanu Vukoviću i njegovoj koaliciji je činjenica da su partije nove republičke vlasti, po dobro utvrđenom obrascu upravo njegove partije, tokom protekle dvije godine, svojim partijskim kadrovima “punile po dubini” institucije i državna preduzeća, a broj novozapošljenih, takođe po obrascu DPS-a “jedan zaposleni – četiri glasa” treba pomnožiti sa članovima familija.

Još jednu razliku u odnosu na parlamentarne izbore predstavljaju i dvije nove partije “Evropa sad” i “Preokret” koje će svakako uzeti dio biračkog tijela svim partijama. Čak i kada bi ove dvije partije mahom uticale na preraspodjelu biračkog tijela unutar podgoričke opozicije, Vukoviću i njegovoj ekipi za novi četvorogodišnji mandat nedostaje najmanje 18.000 glasova.

Manja izlaznost, veća šansa DPS-u

Prema nezvaničnim informacijama, “terenski” rad koalicije “Svi za naš grad” usmjeren je obezbjeđivanju da 23. oktobra na birališta izađe što manje njihovih oponenata. Na drugoj strani, upravo velika izlaznost je cilj aktuelne podgoričke opozicije, jer su uvjereni da će se ponoviti rezultati od prije dvije godine. Da li će se to i desiti, obzirom da je veliki broj njihovih glasača iz 2020. godine razočaran onim što se dešavalo na državnom nivou u proteklih par godina, znaće se u nedjelju, 23. oktobra nakon zatvaranja biračkih mjesta.

(Volim PG)

4 Comments
  1. Ivi komentariše

    VIŠE😃

  2. Dalibor komentariše

    Kad mu je narkoman Mijoviċ na listu „lijepo“ ċe proċi.

  3. Mastriht komentariše

    Otkud znate koliko je potrebno za apsolutnu većinu ? Znate li kakva će biti izlaznost ?

  4. Sloboda komentariše

    Pokupili su i narkomane i ratne profitere i crnoberzijance pa ih opet nema ni rucak da osole demokratskim snagama, oslobodiocima.
    Jedino oni manipulisu jos uvjek sa nacionalnim pitanjima, vide izdajnike, u 21. vijeku vide cetnike, ali gradjani su dugo vremena padali na te izlizane floskule i napokon vidjeli da je CG najveci neprijatelj pljackasi koji uzimaju pare od naroda, mafija, klanovi, porusene fabrike u reziji drpsa da bi se prodao Sity kvart…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.