Partizan izgubio dobijenu utakmicu: Hauard izrešetao crno-bijele

0

Košarkaši Partizana izgubili su dobijenu utakmicu u drugom kolu Evrolige na gostovanju Baskoniji, nakon produžetka (96:103).

Španski predstavnik je nastupio bez prvog centra Stivena Enoka, što su crno-bijeli itekako eksploatisali od starta meča. Prebacili su težište igre pod sam koš, gdje Majk Kocar i Metju Kostelo nisu mogli da pariraju Matijasu Lesoru, odbrana je bila na visini zadatka, pa su gosti nakon prvih 10 minuta imali plus devet a tim Đoana Penjaroe samo 14 poena (23:14).

U drugoj četvrtini je Baskijce krenulo njihovo najjače oružje, šut van linije 6,75 metara. Pogodili su tokom drugog kvartala košarkaši Baskonije sedam trojki, pet u prvoj polovini dionice (prednjačio Markus Hauard) pa su u 15. minutu prvi put poveli (33:30). Do poluvremena je „parni valjak” pratio rivala prije svega na individualni pogon Kevina Pantera. Na odmor se otišlo sa prednošću Baskonije od četiri poena 46:42

Domaći su u prvom poluvremenu šutirali duplo više za tri poena nego za dva. Ubacili su 10 trojki iz 20 pokušaja, Beograđani samo tri iz deset pokušaja (Panter dvije iz tri pokušaja i Zek Ledej 1/1).

Zek Ledej je na poluvremenu imao 12 poena, Lesor 11 iz prve četvrtine, Panter osam, Džejms Naneli 5, Dante Egzum 4, Janis Papapetru 2.

Kod tima iz Vitorije Markus Hauard 12, Tadas Sidekerskis 9, Kostelo 9, Gedraitis 7, Darijus Tompson 4, Kurucs 3, Kocar 2.

Baskonija se u 34. minutu odlijepila na osam razlike (53:45), ali je Panter odgovorio sa pet poena (50:53). Crno-bijeli su pratili rivala i poveli prvi put od druge četvrtine nakon trojke Zeka Ledeja i tri slobodna bacanja Pantera (67:65), u pretposlednjem minutu trećeg perioda. Partizan je imao minimalno vođstvo pred odlučujućih 10 minuta (68:67), najviše zahvaljujući Panteru. Kapiten „parnog valjka“ je ubacio 10 poena u trećoj četvrtini.

Trio Ledej-Panter-Lesor je mini serijom 6:0 odveo ekipu Željka Obradovića na 76:70 na ulasku u 34. minut. Čekalo se na Džejmsa Nanelija, a on je kada je Baskonija prišla na 76:78, na tri minuta i 12 sekundi do kraja i pogodio za dva poena i dodatno slobodno bacanje (81:76).

U finišu su uslijedile dvije diskutabilne odluke arbitara. Svirale su sudije prvo faul u napadu Egzumu, njegov peti, pa zatim prekršaj Papapetrua, pa su domaći mini serijom 4:0 prišli na (82:83), minut i 27 sekundi prije kraja. Ledej je zatim pogodio samo jedno bacanje (84:82). Promašio je na drugoj strani Hauard. Nisu ni crno-bijeli odigrali dobro u napadu. Panter je morao da „opali“ iz teške situacije, nije pogodio ali je Lesor odličnim ofanzivnim skokom prisilio Gedraitisa da izbije loptu u aut. Najtrofejniji evropski trener je zatim zatražio tajm-aut, nacrtao akciju a Panter kapitenski pogodio (86:82), na 23 sekundi prije poslednjeg oglašavanja sirene. Nije tu bio kraj drame. Tompson je pogodio trojku iz očaja, sa velike udaljenosti i vratio domaće u igru (85:86). Gedraitis je potom faulirao Nanelija, a stari Obradovićev „vojnik“ bio hladan kao špricer sa linije za slobodna bacanja (88:85). Iskusni Janis Papapetru je na osam sekundi do kraja faulirao Hauarda. Amerikanac je pogodio samo jedno bacanje, ali takođe i Naneli na drugoj strani. Potom je Hauard pretrčao cijeli teren, Panter i Ledej ga nisu faulirali i ubitačni šuter je u poslednjoj sekundi pogodio trojku za produžetak (89:89).

Gosti su produžetak otvorili serijom 5:0 (trojka Jama Madara i poeni Lesora). Nije to obeshrabrilo Hauarda, nastavio je da sipa i uz dva poena Kostela i jednog Gedraitisa inicirao seriju 8:0 za prvo vođstvo domaćina još od treće četvrtine (97:94). Lesor je sa penala pekinuo prazan hod crno-bijelih (96:97). Ipak, Kostelo je u narednom napadu bio na pravom mjestu za vođstvo domaćih od 99:96. Naneli je probao preko Hauarda da pogodi trojku na 11 sekundi do kraja – nije uspio i sa time je pošla poslednja nada Partizana da može ubilježiti prvu pobjedu u Evroligi nakon osam godina. Moraće crno-bijeli da sačekaju makar do naredne sedmice kada ih čeka duplo kolo kod kuće sa italijanskim velikanima. Beograđani će u utorak u „Štark areni“ ugostiti Olimpiju Milano, a dva dana kasnije Virtus iz Bolonje.

Kevin Panter je bio najefikasniji u Partizanu sa 26 poena, ali nije pogodio ništa u produžetku. Zek Ledej je upisao 23, Matija Lesor 19, a Džejms Naneli 13 poena.

Igrač utakmice je bio bivši košarakaš Denver Nagets Markus Hauard sa 33 poena, od čega osam trojki. Dobru podršku je imao u Metu Kostelu sa 19, Rokasu Gedraitisu sa 13 i Tadasu Sidekerskisu sa 11 poena.

Baskonija je inače prvi put nakon 11 godina dobila prve dvije utakmice u Evroligi.

Rezultati 2. kola: Crvena zvezda – Panatinaikos 75:77, Monako – Efes 95:92 (produžetak), Barselona – Real 75:73, Virtus – Bajern 66:63, Fenerbahče – Makabi 86:71, Olimpijakos – Žalgiris 90:80, Baskonija – Partizan 96:103 (produžetak), Olimpija Milano – Alba Berlin 74:80 (produžetak), Valensija – Asvel 76:77.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.