Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji: Na Kosovu smo se rodili za Hrista i na Kosovu smo stekli vjeru

1

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije.

On je, sa ovog svetog mjesta, pozvao da se molimo za sve ljude, našu braću i sestre, ali i sve sunarodnike sa kojima živimo na ovom prostoru, za braću Albance.

„Da gradimo zajedno mir, kao što su je gradile čestite albanske porodice, koje su čuvale ovu svetinju, kao i visoke Dečane. Iako su oni bili muslimani, znali su da je tamo gdje je prisutna molitva prisutan i Bog. I da Bog kao apsolutna ljubav ne gleda ko je ko. Danas u čitavom svijetu nameću nemir, a program naše crkve i ovoga patrijarha jeste mir. I to prvo pomirenje praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži. Mir koji nam je najpotrebniji, nama i našoj deci. Mir koji dolazi kao dar božiji je istovremeno i naš unutrašnji mir sa samim sobom ali i spoljašnji sa svim ljudima i nama samima. Mir je ono što Bog očekuje od nas ali i naši sveti arhiepiskopi i patrijarsi, koji su ustanovili da od 13 stoleća ustoličuju sveti arhiepiskopi i patrijarsi.

Patrijarh dodaje i da je Pećki tron najbliži tron Bogu koji je naš narod sagradio.

„I zato je Pećka partijaršija najveća i najvažnija kuća. I kada smo daleko odavde za nas važe stihovi: Ako te zaboravim Peći, neka me zaboravi desnica moja, jer odavde dolazi blagoslov Svetog Save i svetih patrijaraha. Taj blagoslov čuva sve naše svetinje na KiM. Ovde smo se rodili za Hrista. Stekli smo veru. I kad god dođemo na Kosovo, vraćamo se kao bludni sin koji se vraća ocu iz stranih zemalja“, podvlači patrijarh.

 

 

1 Comment
  1. Komita komentariše

    Živjelo nezavisno Kosovo (bez zvjezdice) !!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.