Orbanov potez koji je spasio Srbiju

0

Da je Mađarska dozvolila Britancima da povedu NATO u kopnenu ofanzivu na Srbiju 1999. godine sa sjevera, bili bismo u velikom problemu jer je na sjeveru ostala samo Prva armija dok je sve ostalo bilo usmereno na jug države i na odbranu granica na pravcu Kosova i Metohije, kaže za Sputnjik Nikola Šainović, bivši premijer Srbije.

Šainović, koji je u to vrijeme bio potpredsednik Srbije i predsedavajući Komisije za saradnju sa verifikacionom misijom OEBS na Kosovu i Metohiji, ovako komentariše informaciju koju je nedavno objelodanio mađarski premijer Viktor Orban da su Britanci i Amerikanci tražili od njega da sa teritorije Mađarske počnu kopnenu invaziju na Srbiju, kao i da je on to odbio.

Pored Šainovića, u scenario kopnenog napada na Srbiju bio je upućen i penzionisani general- pukovnik Branko Krga, kao tadašnji načelnik Obaveštajne uprave Generalštaba naše vojske.

Bler kao predvodnik kopnene invazije

„I prije početka agresije, i tokom nje više puta su lansirali mogućnost kopnene operacije. Međutim, mi smo pratili sva dešavanja u državama u okruženju i nismo uočili indikatore grupisanja vojnih trupa i da se to dešava na terenu. Ali, bilo je raznih planova na tu temu, a ovo što je Orban izneo je jedan od tih,“ napominje Krga.

Naš sagovornik kaže da su te ideje o kopnenom napadu utihnule negde u maju 1999. godine jer Britanija nije mogla da dobije zeleno svetlo za to.

„Bilo je već jasno da do kopnene ofanzive neće doći pre svega jer Britanija od NATO-a nije mogla da se dobije saglasnost. Odnosno, nije bilo raspoloženja da se ide u kopnenu operaciju,“ otkriva on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.