Da li su smjene Kentere i DPS agenata u ANB-u najava njenog konačnog reformisanja?

4

Službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Drago Spičanović, Miloš Vujisić, Radovan Ivanović i Danilo Grozdanić smijenjeni su danas, a tu odluku donio je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednosti Boris Milić, koji je preuzeo upravljanje obavještajnom službom od smijenjenog Sava Kentere. Ovim odlukama potvrđeno je pisanje našeg portala koji je najavio  temeljnu „čistku“ DPS-ovih kadrova u obavještajnoj službi koja je u prethodnom periodu aktivno pomagala DPS-ovu kampanju uoči predstojećih lokalnih izbora i kreirala afere protiv pojedinih članova Vlade Crne Gore.

Podsjetimo, premijer Dritan Abazović je u petak smijenio smijenio direktora ANB-a optuživši ga da zajedno sa visokim DPS-ovim i SDP-ovim funkcionerima vode specijalni koji je je protiv  premijera i njegovog tima inicirao BEMAX.

“To je grupacija koja je bliska Milu Đukanoviću za čije potrebe su iznajmljeni Raško Konjević i Predrag Bošković. To što oni rade neće moći da se radi dok sam ja premijer“, kazao je Abazović.

BORBA je mjesecima nakon izbora 2020. godine i postavljanja Dejana Vukšića na čelo ANB-a otvarala temu temeljne reforme službe koja je bila decenijama samo posluga DPS tajkunima, kriminalcima i obezbjeđivala njihove prljave poslove. Služba je bila godinama glavna logistika utemeljivanju crnogorske državne mafije koja je odavno osim domaćeg i regionalnog, postala i svjestki problem, a naročito u poslovima šverca cigareta i kokaina. U brojnim tekstovima i analizama smo postavljali pitanje zašto se čeka sa čišćenjem ANB-a od korumpiranih i kompromitovanih kadrova, ali je Vukšić uvjeravao demokratsku javnost da je situacija u Službi redovna.

Poslednjih nedjelja DPS agenti iz ANB-a udruženi sa određenim medijima bliskim organizovanom kriminalu, proizvodili su brojne afere sa ciljem da DPS-ova brojna nepočinstva i kriminalne aktivnosti zamaskiraju optužbama na račun premijera Dritana Abazovića i njegovih bliskih saradnika. Reformisanje ove službe se nameće kao uslov za smirivanje političko-bezbjedonosne situacije u zemlji, a dalo bi i veliki doprinos kako u nastavku procesa demokratizacije, tako i u konačnom i definitivnom demontiranju DPS sistema kriminala i korupcije.  ANB je ostala poslednje uporište DPS-a u ovom trenutku, samim tim bi reformisanje u toj službi predstavljalo ključan udarac za DPS-ove izborne ambicije, posebno u Glavnom gradu.

Skandalozne izjave smijenjenog Kentere i poruke kako “neće stati i neće se Crna Gora predati“, a onda i otvoreni jezik mržnje i prijetnje političkim neistomišljenicima, ali prije svega pozivi na njihov progon i protjerivanje, tvrdnja da samo oni „kojima se sviđa“ njegova vizija spoljnopolitičkog puta „mogu da ostanu da žive u ovoj zemlji“, a oni „kojima se ne sviđa neka idu u drugu zemlju“, morale su biti alarm da se nešto mora hitno preduzeti.

„Ja sam ga pitao zna li šta sprema M portal a on je rekao da ne zna. Nisu znali šta rade. Postavljam pitanje crnogorskoj javnosti – kako je moguće da Đuranović iz “Pobjede“ dobija informacije iz predmeta koji nisu javni? To je stvar koja nije normalna“, kazao je Abazović, govoreći o razgovoru koji je sa Kenterom vodio vezano za curenje informacija iz službe i njihovo puštanje u propagandne punktove Đukanovića i njegovih tajkuna. Vjerujemo da su smjene Kentere i DPS agenata u ANB-u samo najava njenog konačnog reformisanja ali i dobar znak da će se još odlučnije krenuti u obračun sa organizovanim kriminalom i njegovim eksponentima, kako u sistemu tako i van njega.

4 Comments
  1. Mastriht komentariše

    Jesu u dijelu koliko Dritanu odgovara. Davno je upozpravan na Kenteru i sv je bilo OK dok nije krenuo na njega inonog mongoloida Miloševića. Ne može to tako. Ili reforme potpune ili ništa. Ne može parcijalno.

  2. Sloboda komentariše

    To se trebalo uraditi odma posle oslobodjenja. Ali nikad nije kasno. Sad treba procesljati vojsku gdje je dusica sa prepoznavacima sa terena vrsila kadriranje ljudskih resursa i izdavala obavezujuca naredjenja oficirima koji i danas nisu u zatvoru vec u sluzbi i nesmetano primaju plate od ovog naroda.

  3. Sloboda komentariše

    Reforma anb je morala krenuti odma posle oslobodjenja. Ali nikad nije kasno. Sad treba procesljati vojsku. Tamo jos rade Dusicini kadrovi.
    Za 30 godina koliko su drpsovci prepoznavali po terenu u svim drzavnim preduzecima je preko ozloglasene Uprave za kadrove, doveden samo drps kadar i kadar milovih partija. Sad jedino oni ispunjavaju uslove za visoke funkcije jer je obicno uslov takvih konkursa da kandidat ima odredjeni broj godina na rukovodecim pozicijama. Zato treba svima u drzavnoj sluzbi podijeliti otkaze, pa raspisati konkurs na kome se trazi samo znanje a ne iskustvo i drps Luca diplome i drps prosjecna ocjena 10.

  4. Mastriht komentariše

    Jesu u dijelu u kome odgovara Abazovičevim ličnim i političkim interesima. Bio je upozpravan na Kenteru, ali kada je krenuo na njega i Miloševića tek ga je onda smijenio. Nisu to reforme.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.