Lajčakovi pasivni pritisci: Plasiranjem priče da DF nije partner pokušava da udalji Demokrate i URU od ovog političkog saveza i da ih gurne u Đukanovićev zagrljaj!

3

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak na pasivan način, dakle uobičajeno, komentarisao je prekjuče na televiziji Vijesti političku scenu Crne Gore i stao u odbrambeni položaj kako on lično ne želi da utiče na političke procese ali nije bježao od toga da ih komentariše čime je poslao jasne poruke političkim prvacima naše države.

Lajčak je konkretno kazao da Evropska unija ne može odlučiti ko će biti u Vladi već da o tome odlučuju građani na izborima, ali oni žele da Crna Gora ima snažnu Vladu koja vjeruje u evropske vrijednosti i koja ostvaruje evropski program i koja ima snagu da taj program provuče kroz Skupštinu.

„Naravno, mi imamo pravo odnosa prema Vladi na osnovu toga ko u tu Vladu ulazi. Što se DF-a tiče ta politička stranka je dosadašnjim djelovanjem pokazala da nije privržena evropskim vrijednostima. Ne vidim ni danas signale da su promijenili svoje stavove. Kao rezultat toga, oni nisu doživljavani kao kredibilni partneri u Evropskoj uniji. Pitanje je  da li je u interesu Crne Gore da ide prema Evropskoj uniji sa strankom koja nije do sada pokazala da vjeruje u te vrijednosti“, kazao je Lajčak.

Ovim riječima Lajčak vrši pasivne pritiske znajući da postoje pojedini politički akteri koji žele da ispunjavaju sve želje Evropske unije u Crnoj Gori, ma kakve one bile. Iako su te stranke itekako svjesne da izjave trojca Lajčak, Picula i Bilčik apsoltuno ne ispunjavaju agendu Evropske unije za Zapadni Balkan, ipak žele da nastave sa sprovođenjem politike po diktatu samo njih trojice. Jasne je poruke Lajčak poslao gostujući na televiziji Vijesti.

„Neću ulaziti u optužbe ali je zemlja u ozbiljnoj situaciji. Očekujemo da odgovorni političari kojima je stalo do evropske budućnosti Crne Gore da se ujedine u interesu zemlje i da se interes Crne Gore izdigne iz ličnih interesa“, kazao je Lajčak.

Lajčak diskredituje Front kao nekredibilnog partnera čime pokušava da gurne URU i Demokrate u zagrljaj DPS-a!

Diskreditacijom Demokratskog fronta kao nekredibilnog partnera, konkretnije, porukom da Evropska unija neće biti u dobrom odnosu sa Vladom u kojoj sjede i predstavnici DF-a, Lajčak je otvoreno pokušao da napravi blokadu DF-u učešće u bilo kojoj budućoj vlasti što i jeste njihovo pravo, ali je i otvoreno miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Diktirati hoće li Crna Gora dobijati potencijalne benefite na osnovu činjenice ko se nalazi u izvršnoj vlasti predstavlja sahranu demokratije briselskih birokrata koji su svakako podijeljeni po mnogim pitanjima tokom ukrajinske krize. Evropska unija treba da predstavlja tijelo koje je demokratski nastrojeno i koje će baštiniti evropske demokratske vrijednosti, a u ovom slučaju vidimo da su postali tijelo koje šalje političke diktate.

Tako je jasno da ukoliko DF nije partner, vlast se jedino može formirati u koaliciji sa – DPS-om! Ovo je vrlo jasna poruka svim partijama koje čine staru parlamentarnu većinu da Demokratski front ne može biti u Vladi i da je jedini put koji oni mogu imati koalicija sa DPS-om.

Zato su vrlo opasne ovakve poruke koje dolaze od strane briselskih birokrata jer se ovim direktno atakuje na izbornu volju građana i na njihov suverenitet pri odlučivanju na izborima. Ipak, imavši u vidu da su URA i Demokrate ozbiljne političke stranke, držaće se potpisanog sporazuma koji je potpisala stara parlamentarna većine da se Vlada neće formirati zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, već jedina opcija koja ostaje je da premijer nove 44. Vlade Crne Gore bude Miodrag Lekić i da ta Vlada bue plod izborne volje građani u kojoj će učestvovati svi koji su učestvovali na izborima.

Čak su i pojedinci koji i nisu simpatizeri Demokratskog fronta prepoznali malicioznu poruku Miroslava Lajčaka i njegov pokušaj da posvađa parlamentarnu većinu koja se, nakon 2 godine svađa, prepirki, i netrpeljivosti, konačno dogovorila da podržali lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara. Lajčak zato „vrlo zabrinuto“ gleda u evropsku budućnost Crne Gore, koja ni po kom osnovu nije ugrožena, a krije da je zabrinut za svog političkog drugara Mila Đukanovića koji zna šta ga čeka nakon predsjedničkih izbora.

Zato se stara parlamentarna većina mora držati zajedno sad više nego ikad ukoliko žele da se Crna Gora konačno dekriminalizuje od klanova, švercera cigareta i kokaina, a briselske birokrate treba potpuno ignorisati, naročito zato što je njih u ovom trenutku vrlo mali broj koji se i dalje grčevito drže za skute Mila Đukanovića ne bi li ga izvukli iz živog pijeska u koji je upao.

Lajčaku DF nije privatljiv, ali EU jeste: Maja Vukićević iz DF-a je potpredsjednica Evropskog parlamenta i ostalim parlamentarcima nije sporna!

Da Miroslav Lajčak očigledno ima iskrivljenu percepciju o tome šta Evropska unija misli o Demokratskom frontu dovoljno govori činjenica da je poslanica te koalicije, Maja Vukićević, potpredsjednica Evropskog parlamenta.

Nikome iz Evropske unije to očigledno nije sporno, štaviše, Vukićevićeva obavlja svoj posao profesionalno i ni na koji način ne pokazuje način djelovanja koji bi kompromitovao niti Evropsku uniju, niti Evropski parlament, niti Crnu Goru.

3 Comments
  1. Mitar komentariše

    Ovo smeće od čovjeka je davno kupio don milo,i on sada mora da odrađuje posao,poslednje mu bilo.I njemu i donatoru.Dvije bagre na slici

  2. Q komentariše

    Što više ne napišete istinu kratko i jasno:“Lajpčak je Milov lobista koji od 2006.g.prima izdašno sredstva za to što radi od Mila Đukanovića.“Tom kriminalcu je bilo normalno da Šiptari dolazeiz Amerike da glasaju na referendumu a Srbi i Crnogorci koji žive u Srbiji ne!O čemu mi onda pričamo,ko je lud nek ide sa Milom .

  3. Rosa bosa komentariše

    A vi rekoste prije dvije godine da ga isti lajcak sprema u proslost?!! Ha ha

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.