Đukanović tradicionalno papagajski ponavlja: Na sceni razbuktavanje velikosrpskog nacionalizma kroz izjave srpskih zvaničnika i Vučića

0

Na sceni je novo razbuktavanje velikosrpskog nacionalizma na Crnu Gor, saopštio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na liderskom panelu To Be Secure Foruma (2BS) koji se održava u Budvi u organizaciji Atlantskog Saveza Crne Gore. On je komentarišući smjenu šefa ANB-a Sava Kentere  dalji doprinos naporima da se Crna Gora učini nefukncionalnom, te da to svjedoči o nervozi i nedovoljnoj uravnoteženosti ljudi koji su o tome odlučivali.

Đukanović očigledno ne planira da napravi otklon od svoje ekstremističke retorike koje za sve u Crnoj Gori optužuje Srbiju, SPC, i Aleksandra Vučića. Jasno je da ovakva retorika nikada ne može da se shvati od strane evropskih zvaničnika kao pomiriteljska, i predstavlja klasičan vid huškanja čime se nastavljaju podjele među građanima Crne Gore. Svaki građanin Crne Gore polako postaje svjestan da ekstremizovani Đukanović predstavlja jedini problem za Crnu Goru i mora se ukloniti ukoliko u našoj državi očekujemo makar i minimum mira i stabilnosti.

Đukanović je nastavljajući svoje izlaganje kazao da je ovo dalji doprinos naporima onih koji Crnu Goru žele da učine nefunkcionalnom i da su to u regionu ideolozi i realizatori sprskog nacionalizma

„To nam pokazuju izjave srpskih zvaničnika, među njima predsjednika Srbije“, rekao je Đukanović.

Nakon tradicionalnog napada na zvanični Beograd i na predsjednika Srbije, počeo je da oplakuje smjenu direktora ANB-a Sava Kentere koji je juče smijenjen. U ovom dijelu izlaganja mu, začudo, nije bila kriva Srbija nego Rusija.

Prema njegovim riječima, smjena Kentere je i pokušaj da se prekinu aktivnosti ANB na presjecanju djelovanje obavještajne mreže koju je u Crnoj Gori instalirala Rusija.

“Povučen je prvi potez. Najavljeni su budući potezi. Htjeli, ne htjeli moramo primjetiti da onaj ko je povukao ovaj potez juče, jasno poslao poruku da želi da prekine tu, sada najvažniju aktivnost, kojom se bavila ANB”, rekao je Đukanović.

Đukanović je pojasnio i kako vidi izlazak iz političke krize u Crnoj Gori.

“Zalagaćemo se za povratak prava građanima Crne Gore da odluče o tome kome ćedati povjerenje da u narednom periodu vode Crnu Goru”, istakao je on.

Na liderskom panelu sa predsjednikom Đukanovićem je i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

U fokusu dvanaestog 2BS Foruma će biti budućnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, uloga i značaj NATO-a, govoriće se i o stranom direktnom uticaju, dezinformacionim aktivnostima, ali i narastajućim izazovima poput energetske krize, klimatskih promjena i geopolitičke situacije u Evropi.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.