Zbog komentara njemačkog političara na Erdoganov račun: Ankara uložila protest njemačkom ambasadoru!

0

Tursko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je danas protest njemačkom ambasadoru u Ankari zbog komentara njemačkog političara koji je predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana uporedio sa „malim kanalizacionim pacovima“.

– Najoštrije osuđujemo uvredljive izjave Volfganga Kubickog, potpredsjednika njemačkog saveznog parlamenta, o našem predsjedniku Erdoganu u govoru tokom predizborne kampanje u državi Donja Saksonija – naveo je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Tanžu Bilgič u saopštenju, prenosi Rojters.

On je dodao da je Kubicki potpuno lišen političkog morala i odgovornosti.

– Takve nepristojne izjave u suštini daju predstavu o političkom i moralnom nivou Kubickog i otkrivaju njegovu vulgarnost – rekao je portparol.

Kubicki je za Rojters potvrdio da je to komentarisao tokom predizbornog mitinga, pokušavajući da skrene pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se kreću iz Turske takozvanom balkanskom rutom ka Njemačkoj.

– Pacov iz kanalizacije je malo, slatko, ali u isto vrijeme pametno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dječijim pričama –  rekao je Kubicki, navodeći kao primjer popularni animirani film „Ratatuj“.

Kubicki, poslanik iz liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP), jedne od partija u njemačkoj vladajućoj koaliciji, rekao je da je Erdogan napravio dobar posao za Tursku kada je pristao da ograniči broj izbjeglica koje ulaze u Evropsku uniju 2015. godine.

– Ali u isto vrijeme moramo primijetiti da se talas izbjeglica duž balkanske rute, iz Turske, ponovo povećava, što je izazov za njemačku spoljnu i unutrašnju politiku – rekao je on.

Rojters podsjeća da je Turska kandidat za članstvo u EU, ali su pregovori dugo bili u zastoju zbog neslaganja oko brojnih pitanja, uključujući i stanje ljudskih prava u Ankari, migracije i geopolitiku.

Ističe se da je uvreda predsjednika krivično djelo u Turskoj, gdje Erdogan i njegova vladajuća partija Pravde i razvoja (AK) drže vlast dvije decenije.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.