Pitanje za Đukanovićev kabinet: Ako tvrdite da ste ispoštovali Ustav, objavite javno kad ste obavili konsultacije oko Vlade sa liderima Demosa, Ujedinjene, Prave i Radničke partije!

3

Piše: Mitar Šušić, advokat

Budući da je kabinet predsjednika Crne Gore vrlo decidan u stavu da je predsjednik Đukanović svemu ispoštovao slovo Ustava, u čemu ga zdušno i bezrezervno podržavaju otpisani političari, bivši ministri i pravnici formalisti, koji nastoje da suvoparnim čitanjem Ustava daju alibi predsjedniku za očigledan nasrtaj na parlamentarni sistem, hajde da se zaista bavimo „suvim“ tekstom Ustava i postavimo kabinetu predsjednika pitanje:

– Da li možete javnosti da učinite dostupnim akte Predsjednika Crne Gore, kojima su, shodno čl.95 tač. 5 Ustava Crne Gore na konsultacije pozvani predstavnici DEMOS-a, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije?

Navedena odredba Ustava Crne Gore nalaže predsjedniku da mandatara predloži nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini. U svom dopisu kojim je obavijestio Skupštinu da je spasonosno rješenje pronašao u skraćenju mandata aktuelnom sazivu parlamenta, Predsjednik je naveo da je obavio razgovore sa određenim brojem predstavnika političkih partija, a iz istog se ne može zaključiti da je to uradio i sa naprijed navedenim samostalnim političkim subjektima – partijama koje nisu dio ni jedne druge partije, a zastupljene su u parlamentu.

Prosto je nevjerovatno da gospodin Miodrag Lekić, kao lider DEMOS-a, političke partije zastupljene u parlamentu, na konsultacijama nije prenio gospodinu Đukanoviću uvjerenje da ima podršku 41 poslanika za formiranje Vlade. Ali – da li je konsultacija sa gospodinom Lekićem uopšte i bilo, a moralo je, po Ustavu?

Nadam se da stručnoj službi predsjednika neće biti teško da objelodani traženi akt i na taj način uvjeri cjelokuopnu javnost da ni na ovaj način predsjednik nije prekršio Ustav. Takođe, očekujem od svih čitača pravnih normi da daju svoje tumačenje ovog segmenta aktuelne situacije.

3 Comments
  1. Monarch komentariše

    Pitanje apsolutno nije logično.Pozvani su,odbili su poziv.

  2. Кнез Васојевић komentariše

    Pomenute partije nisu pozvane

  3. Q komentariše

    Kad je u putanju Ura ja ni jednu vladu u kojoj se oni nalaze ne doživljavam kao svoju i ravnodušan sam na Milovo sr..nje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.