URA i Demokrate da prestanu sa optužbama: Svi da potpišu da Lekić bude mandatar!

1

Nakon što je predsjednik države Milo Đukanović objavio da neće dati mandat za sastav 44. Vlade Crne Gore lideru Demosa Miodragu Lekiću nastavljene su međusobne optužbe između poslanika i funkcionera Demokratske Crne Gore i građanskog pokreta URA, koji su počeli međusobno da se optužuju oko toga ko je kriv za ovakvu situaciju.

Mora se naglasiti da, kako smo prethodno pisali, rješenje za aktuelnu situaciju postoji i da je jedini krivac za postojeće stanje predsjednik države Milo Đukanović koji je odbio da da mandat Miodragu Lekiću iako ga je lider NSD-a i DF-a Andrija Mandić obavijestio da postoji većina za sastav nove vlade Crne Gore. Đukanović međutim pravda svoju odluku time da nije bio „ubijeđen“ da postoji većina za sastav Vlade i predložio je skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

Ključna riječ je da je ovo predlog koji je upućen Parlamentu i da ta odluka nije konačna. S tim u vezi, Parlament može odbiti predlog predsjednika države a za šta je potrebna većina od 41 poslanika koji će se izjasniti o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore čime bi se automatski išlo na vanredne parlamentarne izbore. A do izbora će se doći kad tad, ali ipak bi u ovoj konstelaciji to bilo učinjeno bez sređenog biračkog spisk, niti izglasanog izbornog zakonodavstva, ne bi postojale ključne institucije sistema i izborni proces bi se održao u najnedemokratskijim uslovima ikad.

Tako da je itekako važno da URA, SNP i Demokrate prestane sa međusobnim optuživanjima, a što smo svakako vidjeli da se počelo dešavati.

Prvenstveno je izašlo saopštenje građanskog pokreta URA koji su kazali da su Demokrate rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Milu Đukanoviću, na šta je URA na vrijeme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu. Oni su i optužili predsjednika Mila Đukanovića da je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti.

Na aktuelnu situaciju reagovao je i poslanik Demokrata Danilo Šaranović koji je kazao da su Demokrate sedam dana insistirale da se odbijanjem da se stave potpisi na kandidaturu Miodraga Lekića ne ostavlja prostor Đukanoviću za ovakav manevar.

„Nabacili su antidemokratsku loptu Đukanoviću da ovakvu odluku obrazloži saopštenjem sa organa GP URA i izostankom potpisa poslanika URA i SNP. Profit su izvukle  strane URA, SNP I CIVIS nastavljaju da vode Vladu, a DPS je onemogućio da se formira nova Vlada u duhu 30. avgusta – napisao je Šaranović na Tviteru“, napisao je Šaranović.

Nakon njega, potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović kazao je da cijela Crna Gora zna da URA nije htjela da stavi potpise na kandidaturu za Miodraga Lekića.

„Cijela Crna Gora zna da su tokom čitavog pregovaračkog procesa ucjenjivali i tražili da sa 6% podrške vrše apsolutnu vlast. I to im je omogućeno, ali ni poslije toga nijesu htjeli da stave potpis. Od političkih oponenata poput Đukanovića nas ništa ne može iznenaditi, ali nas i ne bi moglo iznenaditi ni postupanje URA-e, koja je sve vrijeme raznovrsnim ucjenama i odbijanjem stavljanja potpisa na predlog za kandidaturu Miodraga Lekića, dovela do ovako teških političkih posljedica.Očigledno da Đukanović na riječ vjeruje samo Dritanu Abazoviću. Sad je još jasnije zašto neće da stavi potpis na kandidaturu Miodraga Lekića. Jednom iznajmljen – vazda politički kupljen“, kazao je Krapović.

S tim u vezi, primjetno je da postoje varnice napada između ove dvije političke grupacije ali i da one moraju odmah prestati jer, kako smo ranije i naveli postoji rješenje za postojeću situaciju. Dakle predsjednik države je uputio predlog, a ne komandu, da se skrati mandat Skupštini Crne Gore što se lako može odbiti u Plenumu. Nakon što se taj predlog odbije postoji mogućnost i da se na kolegijumu predsjednice Skupštine konstatuje da postoji parlamentarna većina koja želi da svoje povjerenje da da Miodragu Lekiću za sastav 44. Vlade Crne Gore. Ukoliko se ponovo počne sa prepucavanjima, Crna Gora ponovo ulazi u začarani krug iz koga niko ne može izaći.

1 Comment
  1. Sofijaa komentariše

    Kad ste vi to rekli oce sigurno.. a pokrijte se usima sta ste sve pisali!!! Ni jednom ne rekoste da je URA izdajnicka partija koja nas unisti evo dvije godine..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.