Španci bezbolno izvršili smjenu generacija: „Furija“ sa „trikolorima“ za krunu Evrobasketa

0

Za titulu evropskog prvaka u košarci u nedjelju od 20.30 sati će se boriti Francuska i Španija. „Trikolori“ su popodne razmontirali Poljsku (95:54), dok su Španci u meču punom preokreta, furioznom poslednjom četvrtinom rastužili domaćina Njemačku u Berlinu 96:91 (27:24, 19:27, 19:20, 31:20).

Potcjenjivali su mnogi Špance prije početka šampionata. Međutim, Serđo Skariolo je bezbolno izvršio smjenu generacija, pogodio kada je naturalizovao Amerikanca Lorenca Brauna i njegova ekipa je zasluženo u finalu.

Prvu osjetniju prednost stekla je „furija“, nakon dvije trojke veterana Rudija Fernandeza na startu druge četvrtine (33:24). Održavali su košarkaši sa Pirineja prednost između sedam i devet poena razlike do 16. minuta, kada su domaći „blickrigom“ preokrenuli na 46:41. Momci Gordona Herberta su za dva minuta i 12 sekundi napravili seriju 14:0. U taj niz Denis Šreder i Andreas Obst su ugradili po šest poena, a Nik Vajler-Beb dva. Kasnije je Obst trećom trojkom donio domaćima maksimalnu prednost u prvom poluvremenu (51:44), da bi Sebastijan Saiz stavio tačku na prvih 20 minuta košarke u „Mercedes-benc areni”.

Šreder je odmah nakon odmora odveo „pancere“ na 55:46. Međutim, isto kao što su Španci u drugom kvartalu pali kada su stekli plus devet, tako su i Njemci. To su iskoristili Lorenco Braun i Alberto Dijaz da sa po pet poena preokrenu na 56:55. Nakon pogotka Šredera, uslijedila je mini serija Vilija Ernangomeza, kojom su izabranici Serđa Skariola otišli na 61:57. Domaćini su bili riješini da kao i protiv Grčke glavni dio posla odrade u trećem periodu. Serijom 14:0 su prvi put stekli dvocifrenu prednost (71:61).

Odbijali su gosti da se predaju. Braun, Usman Garuba i Dijaz su ih približil na 68:71 na startu poslednje četvrtine, da bi se kasnije Braunu priključili Huanćo Ernangomez i Usman Garuba pa su Španci vezali 13 poena i poveli šest razlike (83:77), na nešto više od četiri minuta do kraja. Domaćima se nakon toga „skratila ruka“, nisu im ulazili šutevi van linije 6,75 kao u ranijim fazama utakmice, nisu čak mogli da realizuju ni zicere, stao je i do tada nezaustavljivi Šreder. Naravno, glavni razlog za to je odlična odbrana „furije“  i „zatvaranje“ reketa od strane braće Ernangomez i Garube, tako da je ekipa sa Pirineja privela meč kraju kako je i planirala.

Špance je do finala vodio Braun sa 29 poena. Dvocifreni su bili još Vili sa 16 i Huanćo Ernangomez sa 13, kao i Dijaz sa 10 poena.

Na drugoj strani je Šreder ubacio 30 poena, ali ga nije bilo u finišu. Obst i Vagner su dodali po 15, a Danijel Tajs 10 poena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.