Konjević smatra: Abazović se zapleo, izbori jedino rešenje izlaska iz krize

0

Ministar odbrane Raško Konjević saopštio je da su jedino rješenje za aktuelnu političku krizu u Crnoj Gori vanredni parlamentarni izbori, te da mandate treba vratiti građanima. On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“, na TVCG, da najradije ne bi komentarisao pregovore političkih partija.

„Premijer Abazović zna šta smije šta ne smije da uradi u političkom smislu. Njegova sinoćnja pres konferencija je samo pojašnjenje odlaska na put. Previše se zapleo u jednu vrstu žrvnja, to je stvar njegovog političkog subjekta, ali negdje računam na trezevnost političkih subjekata“, rekao je Konjević.

Za Ukrajinu osam miliona od Crne Gore

Ministar je u Jutarnjeg programu saopštio i da je, nakon agresije Rusije na Ukrajinu, Crna Gora odlukama Vlade u tri navrata dala vojnu i himanitarnu pomoć Ukrajini, u vrijednosti od osam miliona evra. To je, kako je naveo, više od deset odsto godišnjeg budžeta za odbranu.

Dodao je i da članstvo u svakoj organizaciji podrazumijeva određene obaveze, te da članstvo u NATO podrazumijeva potrebu Crne Gore da bude dio kolektivne bezbjednosti i tako štiti svoju teritoriju i državni subjektivitet i integritet.

„Takva agresija je dovela do potpune promjene i u odnosima prema NATO, ali i uticala na bezbjednosno politički i ekonomski kontekst. Đeluje nevjerovatno da se jedna tako moćna država poput Rusije opredijelila da vojnom silom pokori nekoga sa kim je godinama živjela. Kao odgovorna članica, solidarisali smo se sa državama članicama NATO i Crna Gora je u tri navrata dala pomoć, u vrijednosti od oko osam miliona evra“, kazao je Konjević.

Crnogorska vojska, dodao je, kao članica NATO prolazi kroz ozbiljnu transformaciju i modernizaciju. Naglasio je i da je u ovoj godini od Sjedinjenih Američkih Država stigla pomoć od preko 27 miliona evra, koja ćese iskoristiti za nabavku vojne opreme.

U MO nema štete

Ministarstvo odbrane nema bilo koju vrstu štete nakon sajber napada, informacije su resornog ministra. U emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ je rekao da je sistem bio adekvatno zaštićen, ali da će se provjere nastaviti.

„Kada završimo analizu i eleiminaciju tačaka koje su bile pogodđene napadom, nastaviće se saradnja sa partnerima kako bi se sistem dodatno osnažio i zaštitio“, istakao je Konjević.

Rebalans budžeta

Konjević je rekao i da je rebalans budžeta utvrđen na nivou Vlade, te da sada treba da o njemu razgovaraju poslanici.

Podsjetio je da je u julu izvršena korekcija zarada vojsci, te da se i dalje traži model, koji će biti po ugledu na nekoliko regionalnih zemalja.

Rebalans će biti iskorišćen dominantno za popravljanje grešaka, dodao je on, i podsjetio na na odluku o smanjenju zarada iz 2016. To se, kako je naveo, tiče 1.900 zaposlenih.

„Izdvojili smo sredstva za to, tako da neće biti potrebe za daljim tužbama…“, rekao je Konjević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.