Putin se sastao sa Sijem: Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država!

0

Pokušaji stvaranja unipolarnog svijeta neprihvatljivi su za većinu zemalja, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu.

„Pokušaji stvaranja unipolarnog svijeta poprimili su o poslednje vrijeme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti“, rekao je Putin.

Za Šangajsku organizaciju za saradnju važno je da ojača svoju ulogu kao platforme za konstruktivnu saradnju, dodao je ruski predsjednik.

Putin je napomenuo da ova organizacija uključuje zemlje sa različitim kulturnim i civilizacijskim tradicijama, spoljnopolitičkim smjernicama i modelima nacionalnog razvoja.

On je ocijenio da se rusko-kineska međudržavna saradnja može smatrati uzorom.

– Spoljnopolitički tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u obezbjeđivanju globalne i regionalne stabilnosti. Zajednički se zalažemo za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne na nekim pravilima koja je neko smislio i pokušava da nametne drugima, a da nije ni objasnio šta je to – rekao je Putin.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.