Poslije dugo vremena vaterpolo klasik Srbija – Mađarska; Dobožanov: Žele da operu neuspjeh iz Budimpešte; Drašović: Varga forsira agresivnu igru

0

U derbiju drugog kola Evropskog prvenstva u Splitu u srijedu od 19 časova sastaće se Srbija i Mađarska. Biće to prvi klasik svjetskog vaterpola još od 2018. godine.

Taj duel znači ko će biti prvi u grupi i direktan učesnik četvrtfinala. Analiziraćemo igru protiv Izraela u kojoj je bilo grešaka kao što ćemo analizirati i Mađare, najjačeg rivala u grupi”, rekao je selektor Srbije, Dejan Savić.

Mađari su u promijenjenom sastavu u odnosu na Olimpijske igre u Tokiju, ali i na nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u Budimpešti. Tada su, osvajanjem sedmog mjesta, razočarali domaću javnost. Promijenjen je selektor, umjesto Tamaša Merca na klupi je strateg Ferencvaroša, Žolt Varga. Startovali su Mađari u „Spaladium arena” lakom pobjedom nad Slovenijom 23:7.

Njihov najveći motiv je da se u novom sastavu predstave na taj način da se zaboravi neuspjeh u Budimpešti. Imamo naše adute, znamo koga treba da zaustavimo. Atmosfera je odlična i optimistički očekujemo duel”, rekao je golman Srbije, Lazar Dobožanov.

Nije tajna da su golman Vogel, zatim Manherc, Anđal i posebno Zalanki najjače karike Mađara. Radomir Drašović je prije dolaska u Novi Beograd igrao u Solnoku i dobro poznaje adute rivala.

Varga u Ferencvarošu gaji agresivnu igru, mnogo kontakta, uplivavanja. Biće to po modelu Ferencvaroša. Zalanki je prva violina. Vjerujem da znamo šta treba, optimisti smo i želimo da iz utakmice u utakmicu napredujemo”, kazao je Drašović.

Na zvaničnim takmičenjima Srbija i Mađarska nisu igrali od 2018. godine. U četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Barseloni „delfini” su pobijedili 8:5, dok se Mađarska revanširala u polufinalu FINA Kupa u Berlinu 12:11. Iz istorije dva giganta svjetskog vaterpola izdvajamo pobjede Srbije u finalima Evropskih prvenstava u Beogradu 2006. i Budimpešti 2014, FINA Kupa 2014, kao i Svjetskih liga 2007, 2013 i 2014. godine.

Rezultati i satnica – 1. kolo: A grupa: Gruzija – Crna Gora 11:14, Italija – Slovačka 21:9; B grupa: Grčka – Francuska 12:12, Malta – Hrvatska 5:19; C grupa: Rumunija – Španija 9:16, Njemačka – Holandija 6:13, D grupa: Srbija – Izrael 18:3, Mađarska – Slovenija 23:9.

Drugo kolo (srijeda)A grupa: Crna Gora – Slovačka (14), Italija – Gruzija (17); B grupa: Grčka – Malta (10.30), Hrvatska – Francuska (20.30); C grupa: Rumunija – Njemačka (15.30), Holandija – Španija (12); D grupa: Slovenija – Izrael (9), Srbija – Mađarska (19).

Treće kolo (petak)A grupa: Gruzija – Slovačka (10.30), Crna Gora – Italija (19); B grupa: Malta – Francuska (15.30), Grčka – Hrvatska (20.30); C grupa: Njemačka – Španija (14), Rumunija – Holandija (17); D grupa: Mađarska – Izrael (9), Srbija – Slovenija (12).

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.