Prah koji pretvara vodu u vodnik – revolucija u proizvodnji i transportu zapaljivog gasa

0

EPRO Advance Technology je svijetu predstavio svoj revolucionarni porozni materijal za generisanje čistog vodonika.

Kompanija EPRO Advance Technology (EAT) je predstavila revolucionarni prah koji služi za generisanje velike količine čistog vodonika i koji je potpuno bezbjedan za skladištenje i transport.
„EAT je razvio revolucionarni porozni silicijumski materijal, poznat kao Si+, koji ima sposobnost da generiše ultra čisti vodonik iz vode, i koji deluje kao čvrst materijal – onaj koji je kompaktan, robustan i lako prenosiv – rešavajući mnoga pitanja koja su sputavala rast vodonične ekonomije“, rekla je kompanija u saopštenju za javnost.

Kada je potreban vodonik, Si+ prah se jednostavno potopi u vodu, promeša i gas počinje da izlazi. Prah funkcioniše u širokom opsegu temperatura okoline, između 0 i 80 °C, a nusproizvod je silicijum dioksid, glavni sastojak pijeska.

„Si+ predstavlja značajan proboj zelene energije vodonika i on će transformisati vodonik iz goriva budućnosti u gorivo sutrašnjice“, rekao je Albert Lau, izvršni direktor kompanije EAT. „Ova tehnologija ima potencijal da unapredi ekonomiju vodonika. To nam može omogućiti da u potpunosti iskoristimo naše prirodne resurse, bezbedno isporučujući vodonik do potrebnih lokacija kroz postojeću infrastrukturu i transportne sisteme“.

EAT takođe navodi da, za razliku od drugih vodoničnih jedinjenja u čvrstom stanju, Si+ ne skladišti vodonik, što ga čini veoma bezbednim u poređenju sa drugim materijalima koji „nose vodonik“. Sastoji se samo od silicijuma metalurškog kvaliteta, ali i od recikliranog silicijuma iz pokvarenih ili istrošenih solarnih panela, od kojih većina trenutno ide na deponiju.

To znači da je Si+ izuzetno ekološki prihvatljiv i da ima veoma nizak ugljenični otisak. EAT kaže da su njihovi sistemi već u razmatranju od strane Uprave aerodroma u Hong Kongu, koja i procenjuje kao način da napaja svoje rezervne generatore.

Ukoliko kompanija zaista može da ispuni svoja obećanja, a da proizvod ne učini preskupim, moguće je da upravo gledamo u sledeći energetski sistem masovne proizvodnje.

(Smartlife)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.