Region Balkana očekuju najgore vrućine

0

Toplotni talas koji je zapalio Evropu prelio se od ponedjeljka na sjever u Britaniju i podstakao žestoke šumske požare u Španiji i Francuskoj. Evakuisane su hiljade ljudi, a avioni za bombardovanje vodom i vatrogasci u teškim su bitkama sa plamenom.

Region Balkana očekuju najgore vrućine kasnije ove sedmice, ali je se već bilježe sporadični šumski požari, javlja AP.

Toplotni rekordi u Britaniji i Francuskoj

Očekivalo se da će vruće vrijeme u Britaniji ove sedmice biti toliko ozbiljno da su operateri vozova upozorili da bi to moglo iskriviti šine, a neke škole su postavile bazene za plivanje kako bi se djeca rashladila.

U Francuskoj su oboreni toplotni rekordi, a vrući vjetrovi iskomplikovali su gašenje požara na jugozapadu zemlje.

“Vatra bukvalno eksplodira”, rekao je Marc Vermeulen, regionalni šef vatrogasne službe koji je opisao kako su se stabla drveća lomila dok ih je plamen progutao, šaljući zapaljeni žar u zrak i dalje šireći vatru.

Naučnici krive klimatske promjene

Klimatski naučnici kažu da su toplotni talasi intenzivniji, češći i duži zbog klimatskih promjena – a zajedno sa sušama su otežali borbu protiv šumskih požara. Kažu da će klimatske promjene i dalje činiti vremenske prilike ekstremnijima, a šumske požare češćim i destruktivnijim, prenosi AP.

“Klimatske promjene ubijaju”, rekao je španski premijer Pedro Sančez u ponedjeljak tokom posjete regiji Extremadura, mjestu tri velika požara. “To ubija ljude, ubija naše ekosisteme i biodiverzitet.”

Teresa Ribera, španska ministarka za ekološku tranziciju, upozorila je na “zastrašujuće izglede koji još uvijek postoje za dane koji dolaze” – nakon više od 10 dana temperatura preko 40 stepeni Celzijusa (104 stepena Farenhajta), sa samo umjerenim zahlađenjem noću.

(RSE)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.