Haos u makedonskom Sobranju: Opozicioni poslanici duvali u vuvuzele dok je premijer Kovačevski govorio!

1

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski nije danas uspio da za skupštinskom govornicom kaže sve što je naumio, pošto su ga opozicioni poslanici neprekidno prekidali i duvali u vuvuzele, tako da se skoro ništa od onoga što je htio da kaže nije čulo, javlja makedonski sajt „Telma“.

Sjednica makedonskog parlamenta na kojoj poslanici raspravljaju o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, prekinuta je odmah nakon što je počela, ali je nastavljena posle podne.

Uprkos glasnim zvižducima Kovačevski je nastavio da govori, a na kraju govora premijera su aplauzom i ovacijama pozdravili poslanici skupštinske većine, ali i povicima „vau“ iz opozicije.

Premijer i ministri su potom napustili skupštinsku salu.

Prethodno se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila poslanicima i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je ona držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju ispred skupštinskog zdanja protiv francuskog predloga protestovale su hiljade ljudi.

Grupa demonstranata gađala je zgradu parlamenta kockama leda i jajima.

Francuski predlog, koji je podržala cijela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je ovo istorijska sjednica i da se odlučuje o temeljima Sjeverne Makedonije.

– Razlog za današnju debatu je jedinstveni predlog Evropske komisije podnijet na kraju francuskog predsjedavanja kojim bi trebalo da se definiše početak pregovora sa EU. Prije samita EU u Briselu dobili smo set ideja, ali ne i zvaničan i formalan predlog. Za mene, vladu i koalicione partnere, za predsjednika države i, siguran sam, za sve građane taj koncept nije bio prihvatljiv. I zato sam pred cjelokupnom evropskom javnošću rekao glasno, precizno i jasno “ne“ – kazao je Kovačevski, prenela je agencija MIA.

Kovačevski je pojasnio da je rekao „ne“ zato što set ideja nije bio u saglasnosti sa skupštinskim i državnim konsenzusom.

 – Rekao sam “ne“, jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga – dodao je on.

 

Kovačevski je istakao da predlaže da se prihvati revidirani predlog i „nastavi dalje“, sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću.

– Ovo radim ne zato što moram, ne zato što je lako, već zato što snažno vjerujem u ispravnost. Želimo da se borimo za sebe na pravi način. Budite sigurni u sebe i svoj identitet, bez kompromisa, uvek i u svakom trenutku, kao dio ujedinjene Evrope i deo mirnog i naprednog regiona – kazao je Kovačevski.

(Novosti online)

 

1 Comment
  1. Visegrad 2021 komentariše

    STA NAS BRIGA ZA NORTH MACEDONIJU,STO SU TRAZILI TO SU DOBILI.
    PORUKA ZA SRBE U N.M.IDITE U NASU SLOBODNU SRBIJU,VELIKA JE DA VAS MOZEMO PRIMITI KAO NASU BRACU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.