Kovač: Temeljni ugovor sa SPC biće uskoro potpisan u Podgorici!

0

Ministar pravde Marko Kovač očekuje da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan uskoro u Podgorici.

On je ocijenio logičnim slijedom događaja da Vlada Crne Gore službeno obavijesti Sinod SPC o usvajanju predloga dokumenta i da se nakon toga dogovori neki zajednički termin potpisivanja tog ugovora  u Podgorici.

– Mislim da je sasvim prirodno da to bude u nekom relativno skorijem periodu, da se pronađe adekvatan termin i da se na prigodan način taj proces okonča. U Podgorici će biti potpisivanje Temeljnog ugovora – izjavio je Kovač za Televiziju Vijesti.

Kovač smatra da nema potrebe za mijenjanjem sadržine Temeljnog ugovora.

– Mislim da nema potrebe za tim osim u nekom lektorskom dijelu da se određene stvari upodobe u pogledu određenih zamjerki koje su se čule, koje smatram da jesu opravdane. Konkretno mislim na formulaciju pokretne i nepokretne imovine. Mislim da bi trebalo to upodobiti Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima i primijeniti adekvatnu zakonsku terminologiju – kazao je Kovač.

On je ponovio da su i tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi otvorena vrata i pozvao je da podnese inicijativu za potpisivanje ugovora.

– Ja nikakav problem nemam, naprotiv. Svim vjerskim zajednicama su vrata otvorena, CPC-u takođe, i pozivam ih da se svi jave, da ispostave inicijativu i da uđemo u proces regulisanja međusobnih prava i obaveza. Što se tiče korišćenja određenih objekata, ni u ovom ugovoru koji je sada predmet, ne regulišu se imovinska prava i obaveze, ona su regulisana Ustavom i Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, dakle mi u tom dijelu ne možemo ulaziti u svojinska ovlašćenja, a naravno ukoliko neka vjerska zajednica ili bilo koje drugo pravno lice ima pretenzije prema nekoj pokretnoj ili nepokretnoj stvari postoji zakonski put, procedura u kojoj će moći ili neće moći da dokažu to svoje pravo – rekao je Kovač.

Nećemo odustati od izručenja Svetozara Marovića

Ministar pravde je naglasio da Crna Gora neće odustati od izručenja Svetozara  Marovića. On je kazao da postoji opcija shodno Ugovoru o izvršenju presuda u krivičnim stvarima između Srbije i Crne Gore da Svetozar Marović tu kaznu izvrši u Srbiji.

– Međutim, mi nećemo zahtijevati to, naprotiv. Nadam se da ćemo imati neke pozitivnije reakcije od strane Srbije koje su do sada izostale. Planirao sam da u narednom periodu pokrenem opet to pitanje, međutim, izgleda da ovdje nije samo pravni problem i da možda postoje neki drugi razlozi zbog kojih Svetozar Marović još nije izručen – zaključio je Kovač.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.