Varhelji poručio Crnoj Gori: Otvoreni Balkan ima ogroman potencijal, preko njega možete brže postati članica EU!

2

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji poručio je danas iz Podgorice da inicijativa Otvoreni Balkan ima ogroman potencijal i da može pomoći Crnoj Gori da brže postane članica EU.

On je na pres konferenciji sa premijerom Dritanom Abazovićem i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom istakao da je veoma važno da inicijativa Otvoreni Balkan bude otvorena za sve i da bude bazirana na pravilima Evropske unije.

– To znači da na ovaj način možete da ubrzate preuzimanje pravne tekovine EU, a što znači da se tako možete mnogo brže spremiti da postanete članica EU. Ako Otvoreni Balkan implementira iste četiri slobode koje imamo u Evropi, mogao bi da doda trećinu BDP-a koji ima. Balkan to treba da uradi tako što će ukloniti barijere, omogućiti priznanje diploma. Otvoreni Balkan može da počne da ostvaruje rezultate. Vrlo je važno da bude otvoren za sve. Vrlo je važno da ta inicijativa bude otvorena za sve. Ovo nije zamjena za članstvo u EU. Svaka regionalna saradnja koja se bazira na našim vrijednostima i pravilima će promijeniti mentalitet. Mislim da inicijativa ima ogroman potencijal, ali uz nju moraju ići odgovarajući uslovi – poručio je Varhelji.

2 Comments
  1. Nikola komentariše

    Sta kazu DPS i Demokrate na ovu izjavu?!

  2. Marko komentariše

    Budala

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.