Američki list otkriva: Sporazum o žitu čeka zeleno svijetlo od Putina

0

 

Glavni aspekti plana za nastavak izvoza preko Crnog mora ukazuju na to da Ukrajina djelimično ukloni mine iz luka i prilaza kao i prekid vatre kako bi prošao karavan brodova sa žitom, kako saznaje Vol Strit žurnal.

 

– Prema sveobuhvatnom sporazumu postignutom juče u Istanbulu, žito bi moglo da se otprema iz tri ukrajinske luke u konvojima u pratnji ukrajinskih brodova, sa prekidom vatre kako bi se zaštitili brodovi unutar geografskih granica i nekim operacijama uklanjanja mina – piše list.

 

Kako je precizirano, tehnički detalji tek treba da budu razrađeni, između ostalog i to kako će se odvijati čišćenje mina oko ukrajinskih luka.

 

Prema navodima lista, iako su zvaničnici saopštili da su pregovori završeni sporazumom o opštim izvoznim parametrima, „oni su upozorili da ruski predsjednik Vladimir Putin još nije potpisao nikakav sporazum“.

 

– Najvažnije je to da nam je još uvijek potrebno zeleno svijetlo od Putina – rekao je neimenovani zvaničnik za američki list.

 

Izvori lista ne isključuju da bi to moglo da se dogodi tokom sastanka ruskog lidera sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom sljedeće sedmice u Teheranu.

 

Juče je u Istanbulu održan sastanak o transportu žita i poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka kojem su, pored predstavnika Ministarstva odbrane Turske, učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane Rusije, predstavnici Kijeva i UN.

 

Novi sastanak biće održan naredne nedjelje, takođe u Turskoj, i tada se očekuje potpisivanje završnog dokumenta, poručili su u Ankari. UN i Turska su ocijenili da je sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.