Vojska Šri Lanke: Obezbjeđuju zgradu parlamenta zbog očekivanja novih protesta

0

 

Vojska Šri Lanke danas obezbjeđuju i u stanju su pripravnosti zbog očekivane najave da će demonstranti pokušati da zauzmu zgradu parlamenta u ovoj zemlji.

 

Vojnici u zelenim vojnim uniformama i maskirnim prslucima stigli su oklopnim transporterima u zgradu parlamenta, očekujući nove proteste, nakon što je grupa pokušala da upadne na ulaz prethodnog dana, sukobivši se sa policijom koja je upotrijebila suzavac i pendreke, prenosi AP.

 

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobjegao je juče vojnim avionom zajedno sa suprugom iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da podnese ostavku.

 

Potom je premijer Ranil Vikremesinge proglasio vanredno stanje u cijeloj zemlji i policijski čas u pojedinim djelovima, a u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

 

Hiljade ljudi okupilo se na glavnom mjestu protesta u Kolombu uzvikujući „Gota lopov, Gota lopov“, pominjući predsjednika Radžapaksu po nadimku.

 

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala grupu demonstranata u blizini kabineta premijera na Flover Roudu, prenio je Bi-Bi-Si.

Zatim su demonstranti upali u kabinet premijera, tako što su probili kapije kompleksa.

 

Predsjednik Šri Lanke ovlastio je premijera Vikremesingea da obavlja predsjedničke dužnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.