Treća sreća: Politička vlada koja bi do kraja mandata 2024. godine imala istorijski zadatak demontaže DPS sistema je najbolje rješenje za izlazak iz krize

0

Drugi put od parlamentarnih izbora 2020. godine Crna Gora ulazi u tešku političku i institucionalnu krizu, koja može imati nesagledive posledice i na sve druge aspekte života u zemlji. Kada se na sve to doda i aktuelni momenat povodom rusko-ukrajinskog rata i njegove reperkusije na sve društvene oblasti onda situacija postaje još dramatičnija. U ovako teškim momentima po državu i njene građane osnovno je postizanje konsenzusa, pravljenje poštenog i ljudskog dogovora ključnih političkih aktera u zemlji, prvenstveno onih koji su u nemogućim uslovima i masovnu podršku građana, Crnoj Gori po prvi put u njenoj istoriji donijeli demokratske promjene.

Napisano je mnogo tekstova i analiza i rečeno gotovo sve, a povodom konačne konsolidacije svih demokratskih snaga. Nekoliko šansi je već propušteno, a skoro dvije godine je protraćeno na međusobna optuživanja, svađe i sukobe, podmetanja i sijanje razdora. Građani su s pravom razočarani ponašanjem mnogih aktera i pojedinaca, jer su očekivali mnogo više povodom istorijskog posla: demontaže kriminalnog, pljačkaškog DPS sistema i privođenja pravdi svih onih koji su odgovorni za zatečeno stanje u ljeto 2020. godine. Nakon eksperimenta sa “ekspertskom“ vladom Zdravka Krivokapića i “manjinskom“ vladom Dritana Abazovića, pred Crnom Gorom se nalaze dva puta: jedan je rekonstrukcija i osnaživanje postojeće Vlade ulaskom DF-a i Demokrata, a drugi raspisivanje i organizacija prvih fer i poštenih izbora u istoriji Crne Gore.

“Postoji i ideja da bi u najnovijim okolnostima crnogorske politike bilo najbolje da se ekstremisti isključe iz Vlade CG. Da Skupština razriješi te ministre. A da se resori spoljnih poslova i odbrane prepuste onima koji su dosledni zagovornici brzog pristupanja CG Evropskoj uniji“, napisao je Vladimir Pavićević, savjetnik potpredsjednika Vlade i lidera SNP-a Vladimira Jokovića. Lider DEMOS-a i poslanik u Skupštini Miodrag Lekić poručio je da parlamentarna većina nastala na izborima 30. avgusta treba da ostvari elementarnu koordinaciju u ovim danima i „mogućim stavom doprinese racionalnom i demokratskom rješenju“, upravo zbog, kako kaže, “obaveza prema građanima koji su joj dali povjerenje“.

„Vlade koja je nivom funkcionisanja, čak nacionalističkim strastima u njoj, pa i degutantno marionetskim nastupima njenih segmenata, po javnoj neozbiljnosti ozbiljno konkurisala prethodnoj vladi“, saopštio je Lekić. Poput lidera DEMOS-a i ogromna većina građana i demokratske javnosti smatra da je sada poslednji trenutak da se desi restartovanje odnosa kod demokratskih snaga- pobjednica poslednjih parlamentarnih izbora, da se svi akteri konačno uozbilje ako zaista žele da odrade gore pomenuti istorijski posao.

„Ozbiljne i demokratske političke snage koje vide šire od partijskog i uže nacionalnog interesa treba da pokušaju da pronađu dogovor koji bi vodio elementarnoj unutrašnjoj stabilnosti i magistralnom putu evropske zajednice“, kazao je Lekić.

Crna Gora novu avanturu i politički eksperiment ne bi preživjela, demokratski proces bi bio trajno narušen, čak i zaustavljen, a ekstremističke snage uvezane sa nekim od najopasnijih kriminalnih klanova u Evropi bi u haosu i anarhiji imali najbolje šanse za opstanak i preživljavanje. Ovim poslednjima takav scenario najviše i odgovara i njega svim srcem i priželjkuju. Nastavak agonije i pravljenja bilo kakvih političkih kombinacija sa DPS-om i njenim satelitskim strankama, koje su i u poslednjih 100 dana najnovijeg eksperimenta sa manjinskom vladom, po ko zna koji put pokazale i dokazale da im je između interesa države i građana i njihovih ličnih, važnije ovo drugo, vodio bi u totalni slom države i veliku neizvjesnost.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.