Srpski basketaši preko olimpijskih prvaka do polufianla Svjetskog kupa

0

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 plasirala se u polufinale Svjetskog kupa u Antverpenu, pobjedom nad Letonijom 22:17. Čovjek odluke bio je Dejan Majstorivić koji je u finišu vezao pet poena i odveo srpske basketaše u polufinale. Tamo će dijeliti megdan sa domaćinom završnog turnira Belgijom u nedjelju od 18.10 sati. Srpski basketaši jure peto zlato u sedmom izdanju FIBA 3×3 Svjetskog kupa.

Vodili su „orlovi“ većim dijelom susreta, ali Karlis Lasmanis i Nauris Mijezis su odbijali da se predaju. Prije svega Lasmanis, koji je pogodio nekoliko šuteva sa distance i omogućio Letoncima da ostanu u meču. Poravnao je na 17:17 preciznim šutem za dva poena, ali je onda Majstorović stupio na scenu.

Trostruki prvak svijeta je ubacio tešku dvojku praktično iz trka, a potom sa linije penala dobio priliku da dotuče protivnika. Promašio je prvo bacanje, a onda drugim doveo Srbiju na prag trijumfa (20:17).

Uslijedio je faul u napadu Letonaca i potom dvojka Majstorovića za kraj! Junak Srbije je bio i najefikasniji na duelu sa osam poena, dok su po sedam dodali Strahinja Stojačić i Mihailo Vasić.

U redovima olimpijskih šampiona istakao se Lasmanis sa sedam poena, dok je Mijezis postigao šest.

Dejan Majstorović ima priliku da ispiše istoriju i postane svjetski šampion po četvrti put, pošto je bio dio selekcije koja je vezala tri titule od 2016. do 2018. godine. Samo Dušan Domović Bulut i Marko Savić imaju više titula, s obzirom da su na krovu svijeta bili i 2012. godine.

Uvijek je teško protiv Letaonaca. Imam puno samopouzdanja, znam da mogu da završim. Ostao sam sam na dvojci zahvaljujući saigračima. Pokazali su karakter i zato smo pobijedili“, rekao je Majstorović poslije trijumfa.

Dugo se borio sa prvim violinama selekcije Letonije, pa zato ova pobjeda ima posebnu draž.

Mijezis i Lasmanis su puno puta pogodili preko mene za pobjedu. Oni su zvijeri, teško je zadržati ih. Fantastični su. Niko nije želio Letoniju u ovoj fazi i zato je jako važno što smo pobijedili. Moramo da ostanemo mirni i skoncentrisani“, dodao je Majstorović.

U borbi za medalju Srbija će odmjeriti snage sa Belgijom. Domaćin turnira je savladao Poljsku 18:14 i prvi put se domogao polufinala.

Majstorovića, Stojačića, Vasića i Marka Brankovića čeka tim koji je od naših basketaša ubjedljivo izgubio u borbi za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju (21:10).

U poraženoj ekipi je tada bio Tobi Vervur, koji je istakao da mu je poraz od Srbije teško pao i da mu je trebalo vremena da se opasulji. Tako nema sumnje da će sjutra izaći na megdan srpskim basketašima dodatno motivisan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.