Joković za DW: SPC je kanonska crkva, priznata od svih ostalih crkava, ostale organizacije nas ne zanimaju

0

Lider SNP-a i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković očekuje da će Temeljni ugovor sa SPC biti brzo potpisan.

,,Pregovori teku i vjerujem da će biti brzo završeni. Mi nikada nismo žurili sa rokovima, važno nam je da taj posao bude kvalitetno urađen“, kaže Joković za DW i dodaje da tekst Temeljnog ugovora još nije usaglašen sa SPC.

,,Tekst ugovora će se, vjerujem, brzo usaglasiti sa crkvom. U pregovaračkom timu je i ministar pravde Marko Kovač i nadam se da ćemo to brzo dogovoriti“, kaže Joković.

U SNP-u ponavljaju da oni priznaju samo kanonske pravoslavne crkve.

,,SPC je kanonska crkva, priznata od svih pravoslavnih crkava i Vaseljenske patrijaršije. S druge strane, svako može formirati bilo kakve organizacije i mi u to ne ulazimo i to nas ne zanima. Za nas je jedino važno da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC“, jasan je Joković.

Novi razlog trvenja biće i pitanje kako će se Temeljni ugovor eventualno usvojiti na Vladi, u kojoj je i do sada bilo preglasavanja. Joković smatra da je dovoljna prosta većina koju imaju SNP sa 6 i Abazovićeva URA sa 5 svojih ministara, što je ukupno 11 od 20 članova kabineta.

,,Nigdje nije zapisano da se bilo koja odluka mora donositi kvalifikovanom već prostom većinom na Vladi. Mogu određena pitanja i kvalifikovanom ali onda neka bude kao na referendumu o nezavisnosti 55-45, u procentima“, kaže Joković.

Na pitanje da li im je važnije potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC pa čak i ako bi zbog toga pala Vlada, Joković odgovara da i mnoga druga pitanja mogu biti uzrok nestabilnosti ove Vlade i da se na to ne osvrću.

,,Našim, i domaćim i međunarodnim partnerima, je vrlo jasno da je jedan od glavnih uslova za ulazak SNP-a u ovu Vladu bio da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC. Mi od toga nećemo odustati kako bi konačno uredili pitanje odnosa države i najveće vjerske zajednice a što je bio uzrok brojnih problema i previranja proteklih godina“, zaključio je Joković.

(DW)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.