Preminuo Čedomir Krstov Radusinović, doajen crnogorskog novinarstva i dugogodišnji član Udruženja novinara Crne Gore

0

U četvrtak 9. juna u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, nakon teške bolesti preminio je u 78 godini Čedomir Krstov Radusinović, doajen novinarstva u Crnoj Gori i član Udruženja novinara Crne Gore.

Čedomir Radusinović biće sahranjen danas 10.juna u rodnom selu Buronje u Lješanskoj nahiji u 15.časova.

Iza sebe Čedomir Radusinović ostavio je široki trag – sinove Bogdana i Iliju, suprugu Slavku, snahe Tinu , kao i unuke Luku, Andreja, Krsta, Branka.

Čedomir Radusinović iz porodice čiji je otac Krsto bio pripadnik Jugoslovenska vojske u Otadžbini, vojvode Pavla Đurišića i đenerala Draže Mihajlovića i koji je mučenički stradao u Kočevskom rogu u Sloveniji 1944.godine, počinji težak i mučenički životni put kao potomak „izdajnika“ sa radom u Novinsko izdavačkoj kući i dnevnom listu „Pobjeda“.

Svoj životni vijek novinara provodi u „Pobjedi“,a sarađivao je i sa mnogim brojnim listovima u Crnoj Gori i takašnjoj Jugoslaviji.

Sarađivao je i sa „Ogledalom“ glasilom Narodne stranke čiji je bio dugogiodišnji član. Bio je u virijeme Narodne stranke na vlasti u Tivtu i urednik Radio Tivta.

Komunisti ga nisu štedjeli, pokretali su mnoge sudske postupke zbog njegova saranje sa srpskom emigracijom u Evropi i Americi, čak pod oputžbama da će da sruši Titov komunizam u Crnoj Gori.

No, Čedo Radusinović, mlad, pun elana, obrazovan i uvjeren u ispravnost svega što radi i piše na sudu je Titove komuniste redovno dobijao i sve njihove tužbe pretavara pred sudom u prah i pepeo.

Čedo Radusinović je bio jedan od najvećih poznavalaca zle sudbine Jugoslovenske vojske u Otadžbini i stradanju njenih pripadnika od Zidanog mosta do planina Pohorja od maja do jula 1944.godine.

Sve svoje radove objavljivao je u obliku novinskih feljtona i knjiga.

Za svoj novinarski rad i pregalaštvo Čedo Radusinović je 2017. godine dobio i nagradu za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore, a iste godine je dobio i nagradu za životno djelo Saveza novinara Srbije i Crne Gore.

Čitav svoj radni vijek, a pitom i penzionerske dana Čedo Radusinović je posvetio borbi za spas i dobrobit srpskog naroda, posebno na otkrivanju istine pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini i njihovog pogroma u Sloveniji.

Aktivan je bio i u borbi srpskog naroda 90-godina prošlog vijeka da sačuva svoja vjekovna ognjišta na mučeničkom Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini.

Mirovao nije, bio je novinar sa izraženim duhom za istraživačko novinarstvo, vrijedan publicista, srpski tribun, koliko su mu dozvoljavali , „Srbi na većim položajima u Srpstvu“.

Bilo je privilegija i bogastvo i kao čovjeka i kao novinara poznavati i družiti se sa Čedom Krstovim Radusinovićem.

Slava ti brate Čedo …

Udruženje novinara Crne Gore

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.