Vučić sa predsjednikom Rusije: Bez Putinove saglasnosti nema rješenja za Kosovo!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je predsjednika Rusije Vladimira Putina obavijestio o situaciji na KiM, o osnivanju tzv. Vojske Kosova, “i tu smo čini mi se dobili veliku podršku od Putina”.

“Rekao sam mu da je Srbija spremna na kompromise, ali da neće trpjeti poniženja. Želim vam gospodine predsjedniče da se dobro osjećate u Srbiji, ogroman broj vas očekuje na ulicama Beograda, ti ljudi su došli zbog vas i to govori o ogromnom poštovanju koje uživate ovdje u Srbiji“, rekao je Vučić.

Predsednik je na pitanje novinara oko dijaloga Beograda i Prištine, rekao da nije optimista i da ne očekuje da će uskoro biti postignut dogovor dveju strana.

„Bez Rusije neće biti nikakvog rješenja kosovskog pitanja, prije svakog rješenja ću se posavjeti sa Putinom“, dodao je Vučić.

Na pitanje novinara o turskom toku, Vučić je rekao da Srbija mnogo očekuje od tog toka, jer srpski narod mora da dobije gas, kao i da je Srbija otporna na spoljne pritiske.

Vladimir Putin rekao je da je ovo nastavak dalje saradnje dveju zemalja.

„Nastavljaja se saradnja u oblasti digitalizacije, infrastrukture, obrazovanja i drugih oblasti. Ključna sfera rusko srpske saradnje je energetika. Sledeće godine Gasporom planira da poveća isporuke gasa. NIS je najveći doprinos budžeta Srbiji, druga naša kompanija pomogla je Srbiji oko obnove Đerdapa. Značajan je doprinos i u rekonstruciji željeznica u Srbiji. Razmotrili smo i pitanje vojno tehničke saradnje, nastavljati praksu zajedničkih vojnih vježbi. U Srbiji se redovno održavaju ruski kulturni festivali, koji su uspešni. Meni je drago da ću imati priliku da ću posetim Hram Svetog Save, koji je znak za rusko-srpsko prijateljstvo. Rusija se zalaže kao i Srbija da situacija u regionu ostane stabilna, što se tiče KiM, kosovske vlasti su učinile nekoliko provokativnih akcija, koje ne idu u prilog stabilnosti. Rusija je zabrinuta da ovakvi koraci mogu da dovedu do destabilizacije na Balkanu. Želim na kraju da zahvalim Srbima na toplom dočeku“, rekao je Putin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.