SDP kontra Vlade: Regionalne inicijative i pitanje položaja vjerskih zajednica vraćaju Crnu Goru unazad

1

Potenciranje tema kao što su pojedine kontroverzne regionalne inicijative i pitanje položaja nekih vjerskih zajednica, Crnu Goru samo može da vrati ponovo unazad, poručeno je iz Socijaldemokratske partije, koja je povodom 3. juna – Dana partije održala svečanu sjednicu Glavnog odbora partije kojoj su prisustvovali i članovi Savjeta SDP.

“Na sjednici Glavnog odbora je zaključeno da je SDP u svojih preko tri decenije postojanja svojim dosljednim političkim djelovanjem značajno doprinio ostvarivanju strateških rezultata – zaokruživanja državne nezavisnosti, pozicioniranja Crne Gore u okruženje najrazvijenijih zemalja današnjice (EU i NATO), kao i uspostavljanja građanske i sekularne države koja počiva na vrijednostima antifašizma”, saopšteno je iz SDP-a.

Konstatovano je da je SDP svojim aktivnim političkim angažmanom od posljednjih parlamentarnih izbora značajno doprinio promjeni političke realnosti i padu kleronacionalističke Vlade, koja je svojim djelovanjem dovela u pitanje ključne odrednice državne politike i time učinila štetu državnim interesima.

“Formiranje nove Vlade i važno učešće SDP u njoj bi, uz postojeću međunarodnu podršku, moglo da rezultira pozitivnim promjenama, saniranju učinjene štete, obnovi intenzivnog kretanja Crne Gore u EU integracijama i povratku kredibiliteta pouzdanog NATO saveznika”, ističu u SDP-u.

Glavni odbor je konstatovao da nova Vlada mora prioritetno da se bavi pitanjima reformi i deblokadom procesa EU integracija, jačanjem građanskog društva, ekonomsko-socijalnim temama i snaženjem vladavine prava, posebno kroz dosljednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Potenciranje tema kao što su pojedine kontroverzne regionalne inicijative i pitanje položaja nekih vjerskih zajednica, Crnu Goru samo može da vrati ponovo unazad. Tako naopako posloženi prioriteti mogu samo rezultirati pomjeranjem fokusa sa, za građane, neuporedivo važnijih tema i slabljenjem potrebne političke kohezije, a to u konačnom prijeti da proizvede nestabilnost i time spriječi potrebne promjene i reforme”, smatraju u SDP-u.

Građane Crne Gore, kako navode, interesuje da se Vlada bavi konkretnim pitanjima od kojih zavisi kvalitet njihovog života, da se unaprjeđuju njihova građanska prava, a ne da fokus bude bavljenje položajem vjerskih zajednica koje imaju višak, a ne manjak prava u ovoj državi.

“Takođe, kako u crnogorskom parlamentu postoji, makar deklarativno, konsenzus o EU integracijama i reformama potrebnim za taj proces, za očekivati je da se politička pažnja usmjeri na ovo pitanje, umjesto na potenciranje sumnjivih i politički motivisanih regionalnih inicijativa koje nemaju podršku ni u Crnoj Gori, ni u regionu, ni na relevantnim EU adresama. Glavni odbor pruža podršku aktivnostima partije i njenim predstavnicima u državnim institucijama na daljem profilisanju progresivne i evropske politike SDP-a, imajući u vidu da jedino  takva politika može graditi Crnu Goru kao prosperitetno, tolerantno i civilizovano građansko društvo”, ističu u SDP-u.

Dodaje se da je Glavni odbor zaključio da veliki priliv članstva i, na osnovu istraživanja relevantnih agencija, stalno jačanje rejtinga SDP-a pokazuju ispravnost politike partije i odluka njenog rukovodstva.

1 Comment
  1. Dekson komentariše

    Hahahahaha. Vi to kažete, vi koji svako malo napadate najveću crkvu u Crnoj Gori – Srpsku pravoslavnu crkvu, vi koji svako malo tražite raznorazne rezolucije kojima osuđujete Srpski narod, Rusiju i tako dalje. Pi. Pi. Pi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.