Politički konvertit Milo Đukanović prije 24 godine hvalio i uvažavao SPC i patrijarha Pavla, dok danas ne prestaje sa napadima na nju!

3

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović više puta je tokom svoje karijere mijenjao svoj politički kurs. Javnost je u više navrata mogla da svjedoči njegovom političkom „kameleonstvu“ od Srbina većeg nego kralj Aleksandar, do potpuno političkog konvertitstva u ideologiju koja je slična onoj iz NDH.

Prisjećaju se građani Crne Gore i njegove bliskosti sa Srpskom pravoslavnom crkvom kad mu je to politički odgovaralo i loženje badnjaka naopako ispred Cetinjskog manastira, kao i fotografija gdje upravo on, iako osvjedočeni ateista, ljubi krst u ruci mitropolita Amfilohija. Čak je njegovim posredstvom i posjetio patrijarha srpskog Pavla da dobije prećutnu podršku uoči izbora.

1998. godine napisao mu je i pismo koje je, naravno, potpuno ideološki suprotno od Đukanovića koga vidimo danas. Prije bezmalo 24 godine, potpuno je drugačijom retorikom Đukanović govorio o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim episkopima. Tako je kazao da dijeli mišljenje o značaju Mitropolije i njenoj ulozi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda.

Napominje i da se ne treba dovoditi u pitanje odnos državnih organa Crne Gore prema Mitropoliji kojoj se odnose sa uvažavanjem.

Koliko se ovo razlikuje od današnjeg Đukanovića, agitatora bezakonog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, nepotrebno je govoriti. Političko konvertitstvo i kameleonstvo je upravo dovelo do njegovog kraha, i koliko god on mijenjao svoju ideologiju da bi se priklonio Zapadu, toliko ga je isti taj Zapad i odbacio da mu povratka na javnu scenu više i nema.

Pismo koje je Đukanović napisao patrijarhu Pavlu prenosimo integralno.

Vaša svetosti,

Zahvaljujem na Vašem pismu od 17. novembra ove godine. Do kraja dijelim sa Vama mišljenje o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske za Crnu Goru, i o njenoj ulozi kroz istoriju u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda.

Što se tiče konkretnog povoga Vašeg obraćanja, najodgovorniji predstavnici vlasti u Crnoj Gori, uključujući i one koji su resorno zaduženi za ova pitanja, više puta su u kontinuitetu javno saopštili zvanične stavove Vama, kao i svim crkvenim velikodostojnicima, poznat je i moj odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, i uvaženom Mitropolitu što sam izražavao i svojim prisustvom liturgijama koje on lično služi, kao i u drugim prilikama

U vezi događaja 31. oktobra ove godine na Cetinju, kao i odnosa državnih medija prema tome, svoj stav sam iznio i u intervjuu u posljednjem broju beogradskog NIN-a. Ostajem pri ocjeni da se tu radi više o političkom, nego o vjerskom pitanju, i da iz svega ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke, a posebno ne treba dovoditi u pitanje odnos državnih organa Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, prema kojoj se, kao i Mitropolitu, odnosimo sa uvažavanjem.

Želim da Vas uvjerim, Vaša Svetosti, u izraze mojeg osobitog uvažavanja i prema Vama lično, sa nadom u naše dobre odnose međusobnog povjerenja i prijateljstva.

 

3 Comments
  1. Plotari komentariše

    Razmisljam nesto ,ako je zeleni svoj dzemper proda na aukciju za 110000 dolara koliko ce milo njegov prodat.njegov je vuneni.on je ima dva jedan crveni ka radosav vrijedi meleon sigurno.samo ako ih je sacuva.

    1. Laki komentariše

      ZLO RADITI DOBRO DOČEKATI ???

  2. Ivi komentariše

    Milo je problem DEE i začepite o Milu bagro jedna, dok nam onaj sprema majmunske boginje sa onom Radulović kom kojoj je i Bog rekao dovidjenja, bez što mrka tu 3000 evra, umjesto sami sebe da liječi. Pogledaj kakva je. TEŠKO NAMA SA MAJMUNIMA!!!! DA NAM DJECU OMRČE LJUBAVNIK I NESREĆNICA!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.