Bijela kuća potvrdila isporuku raketnih sistema HIMARS Ukrajini

0

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje isporuke raketnih sistema HIMARS, biće objavljen danas, rekao je visoki zvaničnik američke administracije na brifingu.

Vol strit žurnal ranije je objavio da je administracija predsjednika Džoa Bajdena odobrila isporuku MLRS i HIMARS sistema Ukrajini. Sam Bajden je tvrdio da SAD neće predati Ukrajini rakete koje bi mogle da pogode Rusiju. Kasnije je republikanski kongresmen Adam Smit nazvao predsjednikove riječi „traljavom primjedbom” i doveo ih u pitanje, jer bi bilo koji projektil sa teritorije Ukrajine mogao da stigne do Rusije iza zajedničke granice.

„Sjutra ćemo objaviti 11. paket bezbjednosne pomoći. Ovaj paket će uključivati sisteme većeg dometa, posebno HIMARS“, rekao je juče zvaničnik američke administracije.

Snabdijevanje raketnim sistemima, prema riječima govornika, ima za cilj „jačanje pozicije“ Ukrajine za pregovaračkim stolom i povećanje njene odbrambene sposobnosti.

On je dodao da je municija za ove raketne sisteme sposobna da pogodi ciljeve na udaljenosti od oko 80 kilometara i da neće dozvoliti Oružanim snagama Ukrajine da napadaju van ukrajinske teritorije. Zvaničnik administracije je takođe rekao da je Kijev obećao da neće koristiti oružje koje je dobio, uključujući HIMARS, protiv ciljeva na ruskom tlu.

Generalno, novi paket američke vojne pomoći Ukrajini procijenjen je na 700 miliona dolara i uključiće, pored HIMARS-a, radarske stanice, helikoptere, vozila i protivtenkovsko oružje, uključujući sisteme Javelin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.