Čitaoci Gardijana: Britanci pate zbog sankcija, a Rusija sve bogatija

0

Čitaoci britanskog izdanja Gardijana reagovali su na članak kolumniste Sajmona Dženkinsa koji je iznio mišljenje da su besmislene sankcije Rusiji potpuni promašaj. Oni su svoj stav iznijeli u komentarima na relevantni članak.

Sankcije toliko grizu da Rusija postaje sve bogatija, a mi (Evropljani – Red.) patimo“, rekao je Farabundoviv.

„Ekonomske sankcije neće postići ništa osim povećati patnju običnih ljudi“, izrazio je uvjerenje AMomen88.

„Koliko će dugo trpjeti ljudi čije zemlje uvode sankcije“, ​​upitao je Džonofbat 2015.

„Sankcije izazivaju glad širom svijeta“, zaključio je Saša Riger.

Nakon početka specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Moskvu. Restriktivne mjere su prvenstveno pogodile bankarski sektor i visokotehnološke proizvode. Mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije.

Moskva je takve korake nazvala ekonomskim ratom, uz napomenu da je spremna za takav scenario. Centralna banka preduzima mjere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu, zahvaljujući čemu je rublja značajno ojačala prema dolaru i euru, oborivši petogodišnje maksimume. Rusija je takođe prebacila plaćanja za isporuku gasa neprijateljskim zemljama u rublje. Još jedan korak u borbi protiv uticaja zapadnih sankcija bio je plan koji je pripremila vlada, a koji uključuje oko stotinu inicijativa. Iznos njegovog finansiranja biće oko trilion rubalja.

Istovremeno, na Zapadu su ograničenja izazvala rekordan rast cijena goriva i hrane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.