SAD se plaše da će izgubiti povjerenje investitora ako se zaplijeni ruska imovina

0

Američke vlasti strahuju da će moguća konfiskacija zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije potkopati status SAD kao pouzdanog investicionog partnera u očima drugih zemalja, piše Njujork tajms pozivajući se na izvore.

Kako navodi izdanje, diskusije o povlačenju sredstava ruske Centralne banke „naišle su na otpor u SAD” zbog pravnih i reputacionih posledica sa kojima bi se zemlja mogla suočiti u takvom scenariju.

„Viši zvaničnici u administraciji Džoa Bajdena upozorili su da bi povlačenje ovih sredstava moglo biti nezakonito i spriječiti druge zemlje da se dalje oslanjaju na Sjedinjene Države kao zemlju za držanje investicija“, navodi se u publikaciji.

NIT napominje da su, za razliku od mnogih evropskih zemalja koje otvoreno pozivaju da se zamrznuta ruska sredstva koriste za finansijsku pomoć Ukrajini, Sjedinjene Države su „mnogo opreznije“ po ovom pitanju.

„U Bajdenskoj administraciji se vode rasprave o tome da li da se udruže napori za zapljenu imovine, uključujući dolare i euro, koju je Moskva deponovala prije invazije na Ukrajinu, uključujući i Banku za međunarodna poravnanja u Švajcarskoj.

U redovima američkih zvaničnika, prema pisanju lista, imaju tendenciju da vjeruju da bi konfiskacija ruske imovine mogla da podstakne centralne banke drugih zemalja da preusmjere svoja sredstva sa dolara na druge valute.

U nedavnom govoru, američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da ne zna da li bi zamrznuta sredstva ruske centralne banke mogla da se preusmjere u pomoć Ukrajini. Američka vlada je više puta naglašavala da još nije donijela odluku o ovom pitanju.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Moskvi nakon početka specijalne operacije ruske vojske za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine. Dakle, ruske rezerve su zamrznute u iznosu od oko 300 milijardi dolara. U nizu zemalja, u okviru politike sankcija, donose se i odluke o zamrzavanju imovine i nekretnina ruskih privrednika. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ranije je zatražio od zemalja G7 da donesu zakone koji bi im omogućili da konfiskuju rusku imovinu i prenesu je u Kijev.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac cjelokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim riječima, glavni cilj SAD i Evrope je pogoršanje života miliona ljudi. On je dodao da aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji. Prema njegovim riječima, Rusija se neće izolovati i ne može biti striktno izolovana u savremenom svijetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.