Baškarenje o trošku građana: U aprilu 111 funkcionera primilo naknadu po završetku obavljanja funkcije

0

Nastavlja se višegodišnja praksa da funkcioneri po završetku obavljanja javne funkcije još godinu dobiju naknadu. Za tu svrhu Ministarstvo finansija je tokom 2020. i 2021. isplatilo četiri miliona evra, ali u taj obračun ne ulaze naknade koje taj resor ne isplaćuje. U aprilu je, tu naknadu primilo 111 nekadašnjih javnih funkcionera. Sada je traže brojni bivši ministri, ali i drugi funkcioneri bivše, 42. Vlade.

Iz Vlade je saopšteno da 31 nekadašnji službenik Vlade Zdravka Krivokapića prima naknadu koju javni funkcioneri mogu da dobiju po prestanku funkcije.

Navodi se da je u pitanju 12 državnih sekretara u ministarstvima, što je polovina od ukupnog broja, uz jednog sekretara ministarstva od ukupno 12 i jednog direktor agencije.

„Šefica i zamjenica šefice kabineta predsjednika Vlade, 11 savjetnika predsjednika Vlade, dva generalna sekretara Vlade, zamjenik generalnog sekretara Vlade kao i zamjenica glavnog pregovarača“, kazao je zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.

No, tu spisak nije konačan, uz nekadašnje ministre Jakova Milatovića, Mladena Bojanića, Olivere Injac, Jelene Borovinić Bojović i Ratka Mitrovića, zahtjevom za dobijanje naknade Skupštini su se obratili još Milojko Spajić, Aleksandar Stijović i Tamara Srzentić.

„Konstatujem da je Odbor sa osam glasova ‘za’ donio rješenje o pravu na naknadu po prestanku funkcije na ime imenovanih“, kazala je predsjednica Administativnog odbora Suzana Pribilović.

To znači da će nekadašnji Vladini funkcioneri u narednih godinu primati naknade između 800 i 1.500 eura. Po tom osnovu je prošle i pretprošle godine iz budžeta isplaćeno oko četiri miliona eura, navode za Javni servis iz Ministarstva finansija. I u ovoj godini ta praksa je nastavljena.

„Prema obračunu zarada za april ove godine, koji radi Ministarstvo finansija, 111 javnih funkcionera prima naknadu po prestanku funkcije. Za to je iz budžeta isplaćeno 185.492,61 eura u mjesečnom neto iznosu“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

No, u ovoj evidenciji nema nekadašnjih zaposlenih u MUP-u, Ministarstvu odbrane, UIKS-u, Zavodu za zapošljavanje i fondovima PIO, zdravstva i rada, jer njihove zarade Ministarstvo finansija ne obračunava, tako da je ta cifra zasigurno veća. U Građanskoj alijansi kažu da funkcionerska naknada treba da se ostvaruje po zasluzi, zbog čega se aktuelna politika mora preispitati.

„Jer ja mislim da je ona pogrešna da omogućava izdvajanje ogromnog novca građana zbog onih koji to nijesu zaslužili ili su svojim činjenjem učinili veću materijalnu štetu ili doveli do povrede ljudskih prava“, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse.

Zato bi trebalo razmotriti rješenja koja neće biti na štetu građana.

„Da ta naknada bude kraća vremenski i da bude niža imajući u vidu da nije isto kada javnu funkciju obavljaju i kada ne obavljaju, svakako su tada njihovi troškovi niži“, kazao je Radović.

Povodom naknade koja mu je odobrena bivši ministar finansija Milojko Spajić, oglasio se na Tviteru i objasnio da će dobijeni novac donirati.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.