Na današnji dan dogodio se Majski prevrat: Ruka pravde pokucala na dvor Obrenovića

0

Na današnji dan 1903. godine u Majskom prevratu su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin – „Majski prevrat“ (po tada važećem Julijanskom kalendaru kalendaru u noći između 28. i 29. maja). Oficiri zavjerenici ubili su u rano jutro u Beogradu kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin, poslije čega je na srpski presto dovedena dinastija Karadjordjević

Aleksandar je došao na vlast 1889. godine posle abdikacije oca, kralja Milana, ali su zemljom četiri godine upravljali namjesnici, jer je bio maloljetan. Izvršio je državni udar 1893. i zaveo autokratski režim. Zbog ženidbe 1900. sa dvorskom damom Dragom, sukobio se sa ocem i navukao na sebe veliko nezadovoljstvo naroda, mnogih političara i oficira koji su ga ubili u „Majskom prevratu“.

Svega nekoliko sati nakon ubistva kraljevskog para, 29. maja 1903, u čijoj završnici Apis nije učestvovao zbog teških rana koje je na početku zadobio, oficiri zavjerenici i njihovi saveznici među civilima držali su potpuno u svojim rukama vojsku i vladu. Njihove pristalice su ovladale garnizonima u unutrašnjosti Srbije.

Tog jutra u Beogradu je formirana privremena vlada, da bi zatim zavjerenici okupili predstavnike svih političkih stranaka, radi formiranja vlade narodnog jedinstva, koja će voditi Srbiju nekoliko mjeseci nakon prevrata.

Zavjerenici su na taj način pravilno postupili, kada su vlast odmah prepustili istaknutim političarima, a nova vlada vratila je Ustav iz 1901. godine, posle čega je Narodna skupšti-
na ogromnom većinom za kralja izglasala kneza Petra Karađorđevića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.