Na današnjoj sjednici vlade: Usvojen rebalans budžeta

0

Premijer Dritan Abazović saopštio je na sjednici da je Vlada usvojila rebalans budžeta koji će biti dostavljen Skupštini da se o njemu izjasni po hitnom postupku.

Podsjetimo predlagač rebalansa budžeta je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

U pitanju je, tehnički rebalans, koji se radi zbog nove organizacije vlade, odnosno povećanja broja ministarstava sa 12 na 18.Nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o budžetu, akt će biti upućen Skupštini na usvajanje. Predlagač rebalansa je Ministarstvo finansija, koje vodi Aleksandar Damjanović.

Osim preraspodjele novca po budžetskim jedinicama, na osnovu uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, rebalansom je predviđen i dodatan novac za rad Državne revizorske institucije. Riječ je o sumi od preko 50 hiljada evra. Na dnevnom redu sjednice je i informacija o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za nesmetan rad DRI.

Tehnički rebalans biće samo uvod u suštinski rebalans budžeta koji je neminovan, zbog povećanja broja ministarstava i povećanja tekuće potrošnje.

Pitanje je samo kada će biti drugi rebalans budžeta, da li do kraja jula ili nakon septembra, odnosno završetka ljetnje turističke sezone.

Miistar Raško Konjević je na sjednici vlade istakao da bi najbolje bilo da se rebalans uradi do jula ove godine.

Osim rebalansa, Vlada će danas razmatrati, prema predlogu dnevnog reda objavljenog na sajtu, informaciju o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava Tekuće budzetske rezerve, zatim informaciju o početnim stanjima depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza budzeta Crne Gore na dan 1.1.2021. godine, informaciju o povraćaju uplaćenih sredstava po osnovu ugovora o kupoprodaji pšenice i informaciju od ADMAS projektu.



Ostavite Komentar

Your email address will not be published.