Everton od 0:2 do opstanka, Barnli strijepi, remi Čelsija i Lestera

0

Na Gudison parku dugo je vladala zebnja, da starhuju više ne moraju, jer ono što zaprži Rafa Benitez popravio je Frenk Lampard. Kolo prije kraja pobjegao je Lampard od neslavne titule čovjeka koji vodi Everton u Čempionšip. Plamen nade upalile su pobjede nad Mančester Junajtedom i Čelsijem na Gudisonu, a opstanak je izboren velikim preokretom na istom mjestu, koje skoro sedam decenija nije gledalo drugi rang engleskog fudbala. Neće ni iduće sezone!

Popravio je Frenk Lampard krvnu sliku Evertona. Istina, za nijansu, ali i to je bilo dovoljno da se Karamele otrgnu iz kandži Čempionšipa. Neće Lampardova glava biti položena pod giljotinu na gostovanju Arsenalu, spokojan putuje u London, konačno može da proguta knedlu koja mu stoji u grlu. Ratosiljali su se na Gudison parku briga, posle Kristal Palasa i rušenja neslavne tradicije – nisu trijumfovali na 75 utakmica zaredom u kojima su primali dva gola u prvom poluvremenu – mogu da odahnu i zaliju – 3:2 (0:2).

Jedan kandidat za spuštanje u Čempionšip manje. Precrtano je Evertonovo ime, a na fešti u plavom dijelu Liverpula biće mjesta i za Patrika Vijeru i njegove momke, koji su prosuli sve. A, kapital nije mali kada se u obzir uzme koliko je Evertonu urušeno samopouzdanje. Tri čovjeka imaće posebno mjesto u srcima navijača Karamela. Redom: Majkl Kin, zatim Rišarlison i za kraj Dominik Kalvert Luin, koji je proizveo erupciju oduševljenja. Navijači Notingem Foresta su okupirali travnjak zbog odlaska na Vembli i prilike da se vrate u Premijer ligu, a Evertonovi dva dana kasnije ponoviše isto. Invazija i dimne bombe u čast opstanka, ništa od selidbe u drugu ligu poslije 68 godina.

Everton je bio na konopcima, preskakalo je srce Frenku Lampardu, navijači su se hvatali za glavu kod pogodaka Matete i Džordana Ajua, za kog ih niko ne može ubijediti da je tada trebalo da bude na terenu. Nesmotreno je startovao napadač iz Gane pored aut-linije, pregrub je bio ispred Lamparda, koji je tražio da dobije crveni karton. Nije ga bilo. Samo žuti, a šlag na tortu za gnev Evertonovih navijača bio je Ajuov gol.

I kada je nada počela da se gasi, ukazao se Majkl Kin. Prekid, a kako drugačije? U pravi čas – na startu drugog dijela. Počele su da se otvaraju Karamelama karte kada je Rišarlison u padu žabicom prevario Batlanda. Čekao se samo prasak, a on nosi ime Diminik Kalvert Luin. Nacrtalo se sve Evertonu za filmsku priču, nedostajao je glavni junak. Lice za naslovnu stranu. Dobijeno je u 85. minutu, kada su navijači prvi put uletjeli na teren. Desetak minuta kasnije više nije bio zelen, već plav.

Prebrinuo je sve brige Everton, ne i Barnli, koji je sa Vila parka ponio bod (1:1) i drhtaće do poslednjeg sudijskog zvižduka protiv Njukasla na Turf Muru. Pred kolo odluke dilema je samo jedna: Barnli ili Lids. Nekoga iduće sezone nećemo gledati u Premijer ligi, a finalnih 90 i kusur minuta ulaze poravnati. Po 35 bodova.

Sita se ispromašivala Aston Vila, a zasluge idu i na račun Nika Poupa. Izvijao se, vadio iz mreže šuteve Mekgina i održavao u životu Barnli. I onda, pred kraj poluvremena Emilijano Buendija. Prošištala je vrela argentinska krv, pokazao je šta ga udaljava od vrhunskog nivoa – glava. Srušio je Ešlija Barnsa u kaznenom prostoru, a “desetka” Barnlija je hladnokrvno realizovala najstrožu kaznu, kao da njegovom timu ne visi mač nad glavom.

Argentinac je pogurao Barnli ka zlata vrijednoj pobjedi, ali je davljeniku istu oteo iz šaka. Nije htio Mekgina gol, ali je demonstrirao zašto ga želi Mančester Junajted. Zarezao je loptu s krila, uputio je idealan centaršut ka Emilijanu Buendiji, a argentinski ofanzivac je uhvatio loptu i sproveo je u mrežu. Tim Stivena Džerarda voli da kroji poredak, možda bude „dao“ i novog šampiona…

Zaostali mečevi: Everton – Kristal Palas 3:2 (0:2) /Kin 54, Rišarlison 75, Kalvert Luin 85 – Mateta 21, Aju 36/, Aston Vila – Barnli 1:1 (0:1) /Buendija 48 – Barns 45pen/, Čelsi – Lester 1:1 (1:1) /Alonso 34 – Medison 6/.

Plasman pred poslednje kolo: Mančester siti 90, Liverpul 89, Čelsi 71, Totenhem 68, Arsenal 66, Mančester Junajted 58, Vest Hem 56, Vulverhemptom 51, Lester 49, Brajton 48, Brentford 46, Njukasl 46, Kristal Palas 45, Aston Vila 45, Sautempton 40, Everton 39, Barnli 35, Lids 35, Votford 23, Norič 22.

(mozzart sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.