Mirotić nije mogao sam, Real nakon pet vezanih poraza u „El klasicima“ savladao Barsu i priključio se Efesu u finalu Evrolige

0

Košarkaši Reala će pokušati da skinu Anadolu Efes u nedjelju sa trona u Evroligi, pošto su u polufinalu fajnal-fora u Beogradu savladali Barselonu sa 86:83. Madriđani su imali pet vezanih poraza protiv Katalonaca, ali su međutim slavili kada je bilo najpotrebnije.

Trener „kraljevića“ Pablo Laso se već u prvom minutu uhvatio za glavu zbog povrede plejmejkera Najdžela Vilijamsa-Gosa.

Ipak, njegovi izabranici su dobro otvorili utakmicu, vodili 14:8, nakon čega su Nikola Mirotić i drugovi sa sedam vezanih poena preokrenuli, a ekipe su bile poravnate nakon prvih 10 minuta.

U drugoj dionici slična situacija. Madriđani su na početku diktirali tempo, ali se u finišu dionice razigrao Mirotić, a Barsa taj period igre zaključila serijom 11:1 i otišla na odmor sa komotnih 11 poena viška (45:34).

Kada je Sertač Šanli na startu treće četvrtine pogodio imali su Katalonci maksimalnih 13 poena viška.

Međutim, daleko od toga da je „kralj“ bio mrtav. „Blankosi“ su prvo serijom 7:0 prišli na 50:54. Zatim trojkama Geršona Jabusela, Serhija Ljulja, četiri poena Fabijena Kozera (dva slobodna bacanja i polaganje iz kontre) i dva penala Ljulja na startu poslednje dionice vezali 12 poena i preokrenuli na 62:56. Kada se sabere finiš treće i četvrte četvrtine bila je to serija 19:2 Merengesa!

Real je iskoristio dobar momentum, Mirotić je sam vukao Blaugranu, a kada se Podgoričaninu sa dvije trojke priključio Nikolas Laprovitola, stiglo je izjednačenje 75:75, dva i po minuta prije kraja. Kozer je potom vezao pet poena (80:75), a Nik Kalates i Dejvis, na asistenciju Mirotića, vratio Barselonu u igru (79:80) na ulazak u poslednji minut. Ljulj je iz prodora odveo Real na 82:79, 22 sekunde do kraja. Tražio je potom Jasikevičijus minut odmora. Nakon tajm-auta Abrines je pogodio za dva poena i 82:81. Šta se sve izdešavalo u poslednjih 15 sekundi! Mirotić je prvo faulirao Adama Hangu, koji je pogodio oba bacanja. Zatim je Dante Ekzum vratio Barsu u igru. Potom su Katalonci na liniju za slobodna bacanja poslali Ljulja koji je pogodio samo prvo bacanje za 85:83, ali je Geršon Jabusele na 2,8 sekundu do kraja uhvatio loptu i takođe pogodio jedno bacanje. Lopta je išla u ruke Mirotića, koji je pokušao sa centra ali nije uspio da donese produžetke najboljem timu regularnog toka Evrolige.

Junaci Reala francuski internacionalci Fabijen Kozer i Jabusel sa po 18 poena, sa tim da je Jabusel imao i osam skokova. Na drugoj strani sjajan je bio Mirotić sa 26 poena i 12 skokova, pratio ga Laprovitola sa 17, ali to nije bilo dovoljno za reprizu finala iz Kelna od prošle sezone.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.