Dodik: U Briselu smo jedino Vučić i ja bili protiv uvođenja sankcija Rusiji, svi ostali lideri Zapadnog Balkana su bili i za još oštrije sankcije

1

Na sastanku sa Žozepom Boreljom posvećenom antiruskim sankcijama koje bi države Zapadnog Balkana trebalo da uvedu, Aleksandar Vučić i ja smo bili jasni. Svi ostali su bili za sankcije. Ja sam jasno rekao da i dalje ostajemo na poziciji neutralnosti. I Vučić je jasno rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, otkriva za Sputnjik Milorad Dodik.

Neformalna večera koju je šef evropske diplomatije Žozep Borelj priredio za šefove država Zapadnog Balkana isključivo je bila posvećena antiruskim sankcijama, objašnjava srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik.

U Briselu smo samo Vučić i ja bili protiv sankcija Rusiji

Dodik je kazao da je Borelj precizno rekao da su antiruske sankcije koje bi države Zapadnog Balkana trebale da uvedu stvar solidarnosti sa Evropom i da je neutralnost izgovor onih koji to ne žele.

„Osim mene i Vučića svi ostali lider Zapadnog Balkana bili su za još oštrije sankcije Rusiji od onih za koje se i Borelj zalaže. Ja sam to čuo i mogu da svjedočim o atmosferi koja nije bila nimalo ugodna. O atmosferi u kojoj su svi ostali učesnici osim nas dvojice bili na drugoj strane. Neki su se ponašali slavodobitno, drugi podanički, a trebalo je da i mi kažemo hoćemo li ili nećemo da uvodimo sankcije. Mi smo rekli da nećemo. Ja sam veoma jasno i precizno čuo Vučića kada to kaže. Prije toga sam ja govorio i isto sam to rekao“, prisjeća se Dodik atmosfere sa nedavnog sastanka u Briselu.

BiH nije uvela sankcije Rusiji

Komentarišući optužbe i spekulacije da je i on sam pristao da BiH uvede sankcije Rusiji, Doddik kaže da se radi o dnevno-političkog podmetačini koja u cjelini zaobilazi činjenice.

„Onaj ko to tvrdi, morao bi da navede gdje se antiruske sankcije primjenjuju u BiH. To što govore neki muslimanski ambasadori na multilateralnim i bilateralnim sastancima nije obavezujuće. Tako da BiH nije uvela ni jednu od sankcija o kojima oni pričaju, pa ni one o zabrani preleta i mnogo šta drugo, To ništa ne funkcioniše. Najbolji odgovor za to može se naći u dva javna istupa u poslednje vrijeme, da ja ne govorim o tome, nego ću se pozvati na njih. Prvi je istup ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova, koji je jasno rekao da oni znaju kakva je struktura u BiH i da znaju da nema ni jedne formalne odluke organa BiH da se uvedu sankcije“, navodi Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH takođe se poziva na izjavu svog kolege, bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu, Šefika Džaferovića, koji je, kako Dodik kaže, vjerovatno pritisnut ranijim obećanjima o uvođenju sankcija Rusiji i potrebe da se dodvori svojim mentorima sa Zapada, napao srpske predstavnike u zajedničkim institucijama da blokiraju uvođenje sankcija.

„Za razumne, pametne, onima kojima nije do propagande ili onima kojima nije do poziranja, sasvim je dovoljno. U Republici Srpskoj, opozicija pokušava da na tome izgradi neki poen, ali činjenično stanje definitivno je da BiH nije uvela ni jednu od sankcija prema Rusiji u skladu sa Ustavom i unutrašnjom procedurom“, tvrdi Dodik.

 

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Biće izkasapljen i bačen preko balkona ako i pokuša mikronuklearke da uvodi po Srbiji mjesto gasa. LUDI ZELENSKI SA ZAPADNIM SAVJETNICIMA. ZGAŽEN!!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.