Patrijarh Irinej: Albanija je miljenik Amerike, na Kosovu su naše svetinje

0

Sveti arhijerejski sabor je na svom jesenjem zasijedanju potvrdio stav prema Kosovu i Metohiji koji je dat u maju i stav naše crkve prema Kosovu i Metohiji je nepromenjiv, poručuje patrijarh Irinej.

Prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u intervjuu za Kurir osvrnuo se i na odnos velikih sila prema pitanju južne srpske pokrajine.

– Nažalost, radi nekakvih interesa Albanija je postala miljenik mnogih država, i Amerike i velikim dijelom Evrope. Zašto je to tako, koji su razlozi i koji su njihovi interesi, to je veoma važno znati. Svakako da imaju neke interese, ili su ih na neki način potkupili Albanci, a znamo kako se to danas radi, pa su na taj način stekli njihovo povjerenje i njihovu zaštitu, njihovu pomoć. Danas Albanija i Šiptari na Kosovu i Metohiji čine ono što zdrav razum ne može da prihvati.

Zašto baš svi ćute?

– Nažalost, Evropa to sve vidi, mnogi se iščuđavaju i sažaljevaju taj slučaj, ali niko ništa ne preduzima da spriječi takav način širenja jedne male države koja hoće da se proširi zauzimanjem naše najsvetije teritorije, koja nikada nije bila kolonija nego je bila matična srpska zemlja, na kojoj su se odigrali krupni događaji iz istorije srpskog naroda. Sve što je pozitivno i vrijedno za Srbiju i srpski narod imalo je svoj početak na Kosovu i Metohiji, tamo se razvijalo: i država, i zakonodavstvo, i prosvjeta, i kultura, tamo su naše najveće svetinje…

I hoće da nam otmu svetinje….

– Mi to nikada ne možemo prihvatiti i dužni smo da svim svojim silama, a prije svega jednim ljudskim načinom i ljudskom metodom, da branimo tu našu svetu zemlju, te naše svetinje, koje žele da uzmu i proglase nekakvim „kosovskim svetinjama“ – a to nisu kosovske, to su srpske svetinje, svetinje naše crkve i našega naroda. Oni traže da im se to pokloni, da to učini i Srbija i srpski narod. To mi nikada i ni pod kojim uslovima ne smijemo učiniti. Dužni smo to braniti na human i ljudski način, poštujući sve i svakoga, ali prije svega poštujući sebe, svoju istoriju i svoju kulturu. Ta želja za proširenjem Albanije na račun Srbije, Srba i srpske države ne može nikada biti prihvaćena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.