Udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori: Režim protjeruje 30 monaha i monahinja!

0

Crna Gora namjerava da protjera više od 30 monaha i sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Sa članovima njihovih porodica, riječ je o pedesetak građana koji rade u ovoj državi. Pod velom propisa koji regulišu prijavu boravišta, zvanična Podgorica zatvara vrata državljanima Srbije koji prema domaćim zakonima ne ispunjavaju uslove da žive i obavljaju versku službu u ovoj državi.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poručuju da svi pravni ljekovi nijesu iscrpljeni i da borba za status još traje.

Da se sprovodi nasilno proterivanje nepodobnih građana više nego jasno ukazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Služeći liturgiju u Crkvi Svetog Spiridona u Đenovićima, mitropolit je upozorio da Crna Gora traži da pedesetak monaha, monahinja i njihovih rođaka napusti ovu državu!

– Naslednici bratoubica i bogoubica sad, u 21. veku, progone one koji nisu rodom iz Crne Gore. Nikada se to nije događalo, ni pod jednom okupacijom, a danas se to dešava. To moram da kažem i neka to čuju svi na koje se odnosi – kazao je mitropolit tokom liturgije u Đenovićima.

Progon srpskih sveštenika, monaha i članova njihovih porodica u Crnoj Gori traje već više od osam godina, a pod udarom propisa režima Mila Đukanovića nalaze se klirici SPC koji nijesu rođeni u Crnoj Gori, već svoj status rješavaju prijavom boravišta u ovoj državi.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kaže, za „Novosti“, da je u središtu novog progona tridesetak monaha, sveštenika i članova njihovih porodica koji su do ove godine imali uredno regulisano boravište u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova ovaj status im nije produžilo.

Progon klirika SPC nastavak je represije Đukanovićevog režima prema Srbima u Crnoj Gori i srpskom narodu u celini – smatra istoričar Aleksandar Raković, koji se nedavno našao na crnoj listi srpskih intelektualaca nepoželjnih u Crnoj Gori.

– Crna Gora gradi novi nacionalni identitet po ugledu na hrvatski. Prije nekoliko dana smo čuli da je reč o „crnogorskom domovinskom identitetu“, koji se čak i zove kao hrvatski. U njemu jednostavno za Srbe – nema mjesta. To objašnjava represiju i progon sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske – naglašava Raković.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.