Serija „Koreni“ je završena, gledaoci ne suše obraze: „Javite svim glumcima da aplauz traje do zauvijek“

0

Poslednja epizoda serije „Koreni“ emitovana je večeras na RTS-u. Gledaoci su se u njoj suočili sa mnogo bola, ljubavi i smrti, ali nadasve, sa otkrićem koliko su „principi“ i „ideali“ nejaki pred tim osećanjima i konačnim krajem.

Simka (Sloboda Mićalović) tako umire i na samrtnom odru odlučuje da laže zarad ljubavi.

– Tvoj je, kunem se – gleda ona Đorđa (Igor Đorđević) u oči dok govori neistinu o Adamu, spremna da i u pakao ode, ako će tako dati svome djetetu šansu za bolji život sa jedinim ocem koga zna.

Vojnik u kafani, zaklet da brani i čuva, bahato gazi svoju zakletvu.

– Narod je žedan naših batina – kaže on, prij nego što mu Nikola prereže grkljan.

Nadalje, Vukašin (Radovan Vujović) se sprema da, za ministarsku poziciju, uđe u stranku o kojoj je imao najgore mišljenje u prvoj epizodi. Aćimovi politički ideali dave se u dnevnim okolnostima, dok njegovi saborci bacaju svoje pred vješala. Čak i Aćim (Žarko Laušević), opsjednut idejom o porodici i nekim budućim Aćimovićima, priznaje da su se „Katići rodili slučajno“.

Nikola (Goran Šušljik) ostao je jedini vjeran svojim ličnim principima do kraja. Njegova ljubav prema Simki, koja ni pored najjače želje nije uznemirila nju, niti njene bračne zavjete, ovdje dolazi do izražaja.

– Smrti se, ionako, ne vrijedi plašiti. Kada ljudi umru, svi su mladi. Ja kada umrem, biću mlad i stići ću te… Naći ću te – govori Nikola, prije nego što se nekoliko scena kasnije davi u Moravi, da se pridruži neostvarenoj ljubavi.

Pored ove rečenice, još je jedan trenutak zaboleo gledaoce – scena kada se Aćim vraća iz zatvora, sreće Milunku (Dara Đžokić) koja plače kraj kovčega i ljubi joj ruku. Njegov krvavi pogled – gledaoci su teško mogli da nađu riječi kojim bi ga opisali.

Ostali su iza „Korena“ jaki utisci: serija kakvu smo dugo čekali, drugačija od svega na šta smo navikli, koja nam je otkrila talenat pojedinih glumaca i pokazala nam da nismo ni bili svjesni koliko je Lušević dobar glumac. Serija koja je natjerala ljude da se vrate knjizi, da promišljaju svoje pretke i same sebe, te da priželjukuju nastavak.

(Telegraf)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.