Danas Blagovijesti: Dan početka spasenja ljudskog roda!

0

Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave Blagosvijesti, dan kada se Hrišćani podsjećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vijest da će roditi Sina Božjeg.

„Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“- ovim riječima arhanđel Gavrilo saopštio je Djevici Mariji da je odabrana od Boga da rodi Božjeg sina, Isusa Hrista, Mesiju i Spasitelja svijeta i čovjeka.

Presveta Djeva Marija je pristala na to tek pošto je provjerila Arhangela, jer se tajno zavetovala Bogu da će uvijek biti djevojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Angela, zato nije bila lakovjerna, kao naša pramati Eva.

Na praznik Blagovijesti, Bogorodica je svojom poslušnošću Bogu ispravila Evin grijeh neposlušnosti. Eva je upotrijebila svoju slobodu na zlo i na radost đavola, a Bogorodica je upotrijebila svoju slobodu na svetu službu Bogu i smireno uskliknula „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“

Otuda se i Blagovijesti smatraju koliko velikim toliko i radosnim praznikom. Sa ovim događajem, otpočela je istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja tvari.

Blagovijesti spadaju u red Bogorodičnih praznika i uvijek se slave 25. marta po starom, odnosno 7. aprila po novom kalendaru.

Blagovijesti su, uz Cvijeti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.