Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavljanje vojske Kosova direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već i cijelog regiona, i to nikako ne može biti dobra vijest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

„Uspostavljanje vojske samoproglašenog Kosova je ozbiljan udarac i međunarodnoj zajednici, koja posmatra kako jedan parlament samoproglašene države krši rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, kršeći sve norme međunarodnog prava“, rekao jeDodik, prenijela je RTRS pozivajući se na Srnu.

Dodik je naglasio da je zbog mira i stabilnosti u cijelom regionu neophodno da se tim povodom, u najskorije vrijeme, oglasi i Savjet bezbjednosti UN, tijelo koje je i ustanovilo Rezoluciju 1244.

„Vjerujemo da će vlasti države Srbije svojom mudrom politikom uspjeti da sačuvaju mir u svojoj južnoj pokrajini koji je sigurno poljuljan današnjom odlukom vlasti u Prištini“, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je najavio je da će pokrenuti inicijativu u Predsjedništvu BiH da se osudi formiranje tzv. vojske Kosova, jer je time direktno ugrožen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji.

Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, poslije formiranja kosovske vojske, ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma koji je predvidio stvaranje Oružanih snaga BiH, prenosi Fena.

Dodik je podsjetio je da su predstavnici RS bili „prisiljeni na odustajanje od Vojske RS“ i da su „pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH“, i istakao da se istovremeno Kosovu daje pravo da formira svoju vojsku i da jedan dio međunarodnih snaga stoji iza toga.

„Ovo će biti prilika da mi, u okviru Aneksa 1B Dejtonskog sporazuma razmotrimo naše učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH, i RS će to uraditi u najskorije vrijeme. Putem nadležnih institucija ispitaćemo mogućnosti za izlazak iz tog sporazuma koji je predvidio stvaranje Oružanih snaga BiH“, rekao je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.