Stoltenberg: Nuklearni rat se nikada ne može dobiti i ne treba da se vodi

0

Lideri NATO-a pristaće na raspoređivanje četiri nove borbene grupe NATO-a u Istočnoj Evropi, odnosno u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Naveo je da to predstavlja veliko dugoročno povećanje prisustva vojnog saveza u regionu, udvostručavajući postojeći broj borbenih grupa.

​Obraćajući se novinarima uoči posjete američkog predsednika Džoa Bajdena Briselu, Stoltenberg je poručio da Rusija mora da zaustavi „zveckanje nuklearnim sabljama“.

Stoltenberg je dodao da ima jasnu poruku za Rusiju – da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne treba voditi.

Portparol Kremlja rekao je da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako se suoči sa „egzistencijalnom prijetnjom“.

– Nuklearno oružje samo u slučaju prijetnje po opstanak Rusije – kaže Peskov.

Generalni sekretar NATO-a ponovio je podršku Ukrajini i istakao da se članice NATO-a suočavaju sa suštinski promijenjenim bezbjednosnim okruženjem u kojem su autoritarne vlade spremne da upotrijebe silu.

– Očekujem da ćemo se pozabaviti ulogom Kine u ovoj krizi. Kina je Rusiji pružila političku podršku, uključujući širenje „očiglednih laži i dezinformacija“ – rekao je on.

Američki predsjednik sastaće se sa liderima NATO-a i Evrope na hitnom samitu u sjedištu zapadne vojne alijanse.

Bajden će takođe posjetiti Poljsku, koja je primila većinu od više od 3,6 miliona izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine i koja je služila kao glavna ruta za zapadne isporuke oružja Ukrajini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.