Blinken: Rusija počinila ratni zločin u Ukrajini

1

Sjedinjene Američke Države (SAD) su formalno utvrdile da su ruske snage počinile ratne zločine tokom rata u Ukrajini, objavio je u srijedu američki državni sekretar Entoni Blinken, javlja Anadol Agensy.

Njegova izjava je uslijedila nakon interne istrage u Stejt Departmentu za koju je Blinken kazao da je utemeljena na procjenama informacija iz javnih izvora i američkih obavještajnih službi.

Kako je pojasnio šef američke diplomatije, informacije uključuju „brojne vjerodostojne izvještaje o neselektivnim napadima i napadima koji su namjerno usmjereni na civile, kao i drugim zločinima“.

– Ruske snage su uništile stambene zgrade, škole, bolnice, kritičnu infrastrukturu, civilna vozila, trgovačke centre i ambulantna vozila, ostavljajući hiljade nedužnih civila ubijenih ili ranjenih. Mnoge lokacije koje su ruske snage pogodile jasno su identifikovane kao mjesta koja koriste civili – naveo je Blinken u saopštenju.

To uključuje napade na porodilište u lučkom gradu Mariupolju, kao i na pozorište u tom opkoljenom gradu na kojem je bila ispisana ruska riječ „djeca“.

– Vlada Sjedinjenih Američkih Država će nastaviti pratiti izvještaje o ratnim zločinima i, prema potrebi, dijelit će informacije koje prikupimo sa saveznicima, partnerima i međunarodnim institucijama i organizacijama. Posvećeni smo pozivanju na odgovornost, koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i krivična gonjenja – poručio je Blinken.

1 Comment
  1. Kontra Revolucija komentariše

    A vi niste zlotvori ?.
    Na Balkanu i dan danas kasetne bombe i uranska municija a o civilnim zrtvama i da nepricamo !.
    Za vas je to sve bila kolateralna šteta !.
    Sve vas treba vec odavno na optuzenickoj klupi, debili anglosaksonski, kurve plašljive !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.