Putin: EU ignoriše raketni napad Kijeva na stambeno naselje u Donjecku

2

Evropsko rukovodstvo ignorisalo je tako nehumani i zločinački čin Kijeva kao što je raketni napad na stambeno naselje u centru Donjecka, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, prenosi pres služba Kremlja.

Napominje se da su Putin i Mišel razgovarali o situaciji u vezi sa sprovođenjem specijalne vojne operacije Rusije za zaštitu republika Donbasa, kao i o humanitarnim aspektima, uključujući mere za evakuaciju civila.
„Predsednik Rusije je posebnu pažnju posvetio činjenici da je rukovodstvo Evropske unije, javno ocenjujući dešavanja, ignorisalo jučerašnju zločinačku i nehumanu akciju ukrajinske vojske – raketni napad na stambeno naselje u centru Donjecka uz primenu kasetne municije, što je dovelo do brojnih žrtava među civilnim stanovništvom“, ističe se u saopštenju.
Osim toga, Putin je izneo svoje principijelne ocene o tekućim pregovorima između ruskih i ukrajinskih predstavnika o izradi sporazuma uzimajući u obzir dobro poznate ruske zahteve.

„Istovremeno je primećeno da Kijev ne pokazuje ozbiljan stav prema pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja“, ističe se u saopštnjeu Kremlja.

U raketnom napadu ukrajinskih snaga na centar Donjecka u ponedeljak poginulo je 20 osoba, a 28 je ranjeno, među njima ima dece.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

2 Comments
  1. CG komentariše

    Zanimljiv je jezik fotografija (koje prate tekstove). Da Putinu ide dobro u ovom ratu bila bi neka njegova fotografija sa tigrom ili kako prijeti prstom. Ovako, pošto i oni koji ga podržavaju vide da mu je došao kraj, na fotografiji je jedan oronuli, izborani starac sa tupim i izgubljenim pogledom.
    Slava i vječna hvala Ukrajini.
    Nikad se neće zaboraviti njihov doprinos evropskoj civilizaciji.

    1. Ustasa mne komentariše

      Aj bre budalo sta laprdinjas odje. Ustasko nacisticki sajtovi su ti na drugom mjestu. Smece jedno kakav doprinos nacisticke Ukrajine sta to pricas?!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.