Ristić: Rusija u Ukrajini spasava živu glavu da joj se ne bi dogodilo isto što i Jugoslaviji 90-ih godina!

1

Kada je shvatila šta joj se iz Ukrajine sprema, Rusija je preduzela jedini mogući i racionalana potez  kako bi sačuvala sebe samu, izjavio je pozorišni reditelj i nekadašnji predsjednik JUL-a Ljubiša Ristić na TV Hepiju.

On je istakao da akcijom u Ukrajini Rusija pokušava da „spase živu glavu“, kako ne bi doživjela sudbinu Jugoslavije iz 90-ih godina prošlog vijeka.

-Jedna velika država sa ogromnom istorijom i vojnom silom pokušava da spase živu glavu u času kada je shvatila šta joj predstoji. Kada su ruski instituti, univerziteti, akademija nauka i politika shvatili da će im se desiti isto što i Jugoslaviji 90-ih po principima međunarodnog prava koje ne postoji više,  ruska država, okružena svim tim NATO državama koje bi ugrozili njenu samostalnost i suverenost, riješila je da preuzme to što je preduzela- kazao je Ristić.

On je istakao da se glavna ratna dejstva u Ukrajini vode, kao i za vrijeme Drugog svjetskog rata,  na liniji Harkov-Belgorod-Kursk-Orel koja presjeca Evropu i Aziju.

-Svi analitačari, međutim, preskaču jednu bitnu činjenicu da se glavni pravac događaja u ovom ratu koji traje već 18 dana odvija linijom u kojoj je odlučen prethodni svjetski rat. Drugi svjetski rat je odlučen na liniji Harkov-Belgorod-Kursk-Orel. To je linija kojom kada je produžiš pravo stižeš do Moskve. Tu gdje se sada vode borbe, tu je riješen Drugi svjetski rat. Ko tu dobije rat, taj je dobio Evropu. Na tom mjestu je riješen Drugi svjetsk rat, ne u Normandiji- istakao je Ristić.

Ristić je naveo da je Rusija završila sav posao oko Ukrajine i da se ne postavlja pitanje konačnog ishoda rata. Kako navodi, ovim ratom i pobjedom u Ukrajini, Rusija je posle 200 godina pogrešne istorije definitvno okrenula leđa Evropi i Zapadu i preorjentisala se na Aziju.

-Stvar oko Ukrajine je završena.Rusija je sada presjekla vezu između Azije i Evrope.  Ona je prešla na drugu stranu i više je Evropa ne zanima. Sva geostrateška, politička, kulturološka i civilizacijska istraživanjima koje se u Rusiji obavljaju poslednjih nekoliko decenija svode se na priču da se Rusija povlači iz Evrope i prelazi na Aziju. Ruski profesori, pisci, umjetnici su mi 90-ih godina saopštili da je Rusija imala 200 godina pogrešne istorijeod Petra Velikog koji se započeo približavanje Ruske imperije Zapadu. Rusija ne pripada Evropi i Zapadu- kategoričan je Ristić.

Prema njegovim riječima, Zapad trenutno ulaže najviše napore, ne da pomogne Ukrajini, već da razdvoji sa jedne strane Rusiju i Njemačku, i sa druge strane kako da ugrozi stratešku saradnja Rusije i Kine.

-Panika je u svijetu nastala opravdano, jer nije moguće ni jedno ni drugo.  Simens je ostao u Rusiji, dok Kina čvrsto stoji iza Rusije u onome što ona preduzima zato što zna da je čeka ista sudbina ukoliko postupi drugačije- zaključio je Ristić.

1 Comment
  1. Goran komentariše

    BOZE MI TI VELIKI POMOZI STA OVAJ PISE ???
    KOMUNIZAM JE CUDO
    sad po ovome tekstu lici da je Ukraina napala Rusiju i da Ukraina u Rusiju bombarduje i ubiva djecu i zene i vodi rat i rusi zgrade i otima tudju zemlju
    vi pojedini umijete sve okrenut kako vama najbolje pase

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.