ČUVARI MILOVOGA DIKTATORSKOG TRONA!

0

Piše: Dr Momčilo D. Pejović

U malenoj „Černoj Hori“ čuda ne prestaju da nas iznenađuju, mada smo na njih podavno navikli. A mislili smo da je sa čud(es)ima i političkim iznenađenjima konačno završeno, kad ono kao da je tek počelo!

Ako je bila i ostala makar zera sumnje da će se naći neko ko će reći da se ne može desiti da većina iz pobjedničke koalicije (za)sjedne i planduje na Milovom desnome i lijevome krilu onda od danas ni toga više nema!

Vesela je i ne baš (ne)ozbiljna bila pregovaračka političko-stranačka družina koja se već nešto više od mjesec dana uzaludno propinjala i upinjala iz petnih žila da izpregovara, konačno dogovori i formira makar nekakvu nategnutu 43. „manjinsko-većinsku i evropsku vladu“ odnosno takozvanu „Dritanovu ili URA-ša vladu“!
O svemu su pregovarali i dogovarali kako bi po želji (ra)zgrabili naslikanih i (na)montiranih 18 ministarskih fotelja i usaglasili još tri potpredsjedničke! Naravno, samo su (jedno)glasni bili oko imena budućeg premijera! „Dritana za mandatara“ svi do jednoga u glas kažu, a najglasniji su bili oni iz manjinskih partija!

Čitam, meni interesantnu, po malo zapanjujuću i neprovjerenu „vijest“ (27. februar 2022.) da je „portparol“, predsjednik kluba i poslanik odnosno glasnogovornik Abazovićev „PORUČIO“ (sic!) Milu Đukanoviću, nije ga valjda uslovio da to i učini hitno, dâ Dritanu mandat za premijera i što prije ga (p)ovjeri! Čitam i, prosto rečeno, ne mogu da (po)vjerujem u datu „vijest“, a koju mediji preuzeše od redakcije TVCG! Ako je tako onda bogme predsjednik kluba poslanika „Crno na bijelo“, M. Konatar, je otišao toliko u političke visine i osilio se ni da je „silan paša“ pa je i samoga Dritan-agu uveliko nadmašio!?

E, to već ne bi dobro bilo da se URA-ši nadmeću međusobno i jedan drugoga nadmašuju, barem što se tiče dobijanja tititula od građana – naroda koja su za nama i davno su prošlo vrijeme! Neki politički događaji često (crno)gorske političare, posebno one mlađe i bez iskustva, guraju snažno ispred sebe da se oni nemaju vremena kada snaći ili osvrnuti kako bi imali makar orijentaciju kuda u kom pravcu se kreću i ko ih sve vodi odnosno ko im je politički vođa! Ne znaju „vođu“ raspoznati a ni pravi put kojim idu uočiti, jer je previše onih koji „sponzorišu“ njihove političke programe odnosno, u konkretnom slučaju, „(pri)pomažu“ im oko formiranja „manjinsko-većinske i evropske vlade“!

Ma, bila bi velika glupost i pomisliti, a nekmoli povjerovati da se tako nehotice omaklo politički robusnome i nebrušenom Konataru „da poruči“, a da „predsjednik svih građana“ ne samo odćuti već da dobro ustukne i nađe se „uza zid“ pa brže bolje prihvati nevoljno što mu mlađani političar i URA-ši diktiraju! Možda, a trebalo bi svakako i da dobijemo dopunsko objašnjenje i pravo značenje odnosno tumačenje onoga što je M. Konatar imao da „poruči“ Đukanoviću, „predsjedniku svih građana“!? Ako i sačekamo koji dan ili dva nije greda pa da je nosimo!

Bez dileme, još je podavno predsjednik kluba poslanika „Crno na bijelo“, M. Konatar, u crnogorskom parlamentu i medijima crnogorskim propagirao, politički „reklamirao“ i unaprijed odrađivao promociju „za Dritana Abazovića“! A ko je mogao biti drugi sem onaj koji je svu rabotu oko rušenja „nove 42. Vlade“ uspješno zakuvavao i na kraju odradio? M. Konatar je otišao i mnogo dalje kada je, prije „neku veče“, Đukanoviću „poručio da mandat za formiranje vlade dâ Dritanu Abazoviću“!!!

I baš kada sam (po)mislio da takvih p(o)lit(ič)kih šala ili (ne)ozbiljnih poruka više neće biti iznenadi me, dan ili dva poslije navedenog, izjava njegovoga partijskoga kolege potpredsjednika Građanskog pokreta URA-ša, Filipa Adžića, koji se izgleda mi nije (na)šalio kad je, onako njegovim gromkim glasom i rumenoga lica, kazao da: „u Vladi u kojoj bude GP URA neće biti DPS-a i tačka“!!!

Ako je već tako, sāmo se nameće jedno pitanje, koje zahtijeva odgovor od onih koji tako čvrsto poručuju i mnogo (ne)ozbiljnije prijete: „Kolika je njihova politička i stranačka snaga i moć sa kojom ubjeđuju građane Crne Gore da će ih „predsjednik svih građana“ (po)slušati i položiti „oružje“ pod njihovim uslovima, a prethodno ga isti za pomoć molili da (s)ruše „novu 42. Vladu”, molećivo mu prilazeći te posijedaše na njegovo desno i lijevo krilo? Dosta!! „I tačka“, kako bi F. Adžić to znao ubjedljivo i odlučno reći!?
E, (za)skoči ga Adžić Filip gotovo za cijelo koplje, i ne samo to nego onako stameno zauze pozu, kao da čika „predsjednika svih građana“ da na njega krena ako mu basta, jer on neće biti taj koji bi otrpio bilo koju uvredu pa makar došla i od Nokove „dvometrice“!

Ljudi, nađoh se u čudu i dilemi šta i kako da prosudim „doživljaj“ izazvan čitanjem navedenih „izjava“ ili „vijesti“!? Čekao sam nekolika dana da neću, kojim slučajem, u medijima pročitati „tumačenje – pojašnjenje“, jer moguće da je rečeno izvučeno – istrgnuto iz koneksta!? Nema, pa nema ili štampa, koju redovno čitam, ne objavljuje takva (obraz)loženja ili informacije, jer bi one mogle proizvesti još veću (za)bunu kod čitalaca!? Kad je već tako, hajde, rekoh da napišem svoj „(u)tisak i (po)zovem“ ih za dodatno (ob)razloženje!? Ma, toliko da se čuje šta su htjeli reći, jer možda „nijesu“ imali vremena pa ostadoše dužni!

Poslije tako izričitih, zvučnih i po malo prijetećih riječi od članova GP URA-ša, ostajete li pri tvrdnji da su oni jedna manje brojna, omalena i ne tako tvrda „voćka“, koja na političkoj sceni crnogorskoj nema snažnije djelovanje i čija se „principijelna“ riječ dobro ne čuje, osjeća i ne baš tako olako obećava i sa „besom“ daje! A da kod svojih političkih partnera, sa kojima gradi noviju tzv. „manjinsko-većinsku i evropsku vladu“, nema veliki značaj i ne ostavlja snažan utisak da se „garantuje politička stabilnost“ u Crnoj Gori i njen „(pro)evropski put“, posebno kod manjinskih naroda sa nacionalnim predznakom!?

Zar nijesu to bili oni isti koji su sa parolom, na proteklim parlamentarnim izborima „Crno na bijelo“, uzvikivali „ne sa DPS-om“ pa su je pogazili i zajedno odnosno uz punu podršku onih protiv koji su tobože bili (s)rušili sopstvenu Vladu? Nije valjda da im i sada može biti da uspiju u takvom istom naumu pa sa tom političkom floskulom „u Vladi u kojoj je GP URA neće biti DPS-a i tačka“, i čim se završe izbori odnosno poslije formiranja nov(ij)e vlade oni ponovo okrenu politički ćurak naopačke, samo još jedan mandat i samo još ovaj put da (s)rušimo i ovu „Dritanovu ili URA-ša vladu“! I sve tako iz mandata u novi mandat i uz pomoć obmane da „neće sa DPS-om“, a ustvari bez njega su nemoćni i partijski bespomoćni odnosno nevidljivi bi bili na političkoj sceni (crno)gorskoj!

Tako se, i nikako (drugo)jače, čuva diktatorski tron „predsjedniku svih građana“, i to od onih koji su bili najglasniji da neće sa D(R)PS-ovcima! Sada su oni, takođe, najveći zagovornici „(pro)evropskoga puta“ Crne Gore, koji je trasiran upravo od nesmjenjivih pa bi sa njima da grade neku novu „građansku“ Crnu Goru sa, možda, partijskom „pravoslavnom crkvom svih Crnogoraca“!? Da li su tu mislili samo na ateiste i agnostike poput njihovoga „predsjednika svih građana“?

Ima li mjesta sumnji da „predsjednik svih građana“ po malo „politički streca“ od agresivnih političara iz URA-e i bogme „zebe“ za svoju predsjedničku fotelju da mu je već na narednim predsjedničkim izborima ne otme neko od URA-ša, a prije svih onaj kojega ne tako davno u crnogorskome parlamentu nazva „bitangom“ i samo ga tako „politički (po)časti“? Istini za volju, treba reći da će mu on isti sada ili malo kasnije (p)ovjeriti mandat i ukazati povjerenje za sastav novije tzv. „Dritanove ili URA-ša vlade“! Koliko je to bilo politički (m)udro i ujedno podlo, prepredeno i dalekosežno od „predsjednika svih građana“ samo da bi taktički zavarao svoje buduće namjere sa kojima će planirati političku sahranu agresivnih poslanika URA-ša i njihovoga potpredsjednika – vicepremijera odnosno budućeg premijera?!

Oni nadahnuto pomažu „najjaču i najbrojniju partiju i njihovoga „predsjednika svih građana“ a za uzvrat će (d)obiti poslanička mjesta i ministarske fotelje i naravno fotelju premijera!? To je upravo podrška obahaćenom gospodaru i njegovom diktatorskom tronu i režimu! Oni su najjači bedem odbrane nesmjenjivog sedmostrukog premijera i njegove političke bahatosti, osionosti i spremnosti da poslaniku nanese ličnu uvredu nazivajući ga „bitangom“! U narodu ima izreka koja najbolje opisuje strah i ujedno prijetnju da se nešto ne ponovi, a ona glasi: „Stravič koze pase“! Udruženim snagama „manjinsko-većinske i evropske vlade“ na čelu sa URA-šima i premijerom budućim najbolje se čuvaju tekovine trodecenijske vladavine „predsjednika svih građana“ kojemu su u sred crnogorskog parlamenta u glas uzvikivalo „Milo lopove! Milo lopove“! Šta dalje reći sem da im je sve jadno i očigledno da ne može vidljivije biti, pa čak gledano i sa oč(al)ima „predsjednika svih građana“!

Međutim, drugi i mnogo važniji poslovi na unutrašnjem planu oko ukupnoga broja poslanika, koji će formirati buduću vladu, nijesu išli programiranom dinamikom! Nekako uspješe te skrpiše 46 poslanika odnosno (pre)napregnuše političke strune i dođoše do 49 poslanika, i na tome stadoše, dalje ni makac! Srećni i presrećni što će (sa)staviti vladu i podijeliti resore!? Ali kako dalje da se dosegne broj 54, sa kojim mogu „uspješno“ rješavati zadate političke ciljeve i biti na „evropskome putu“, zatvarajući poglavlje po poglavlje do 2024. ili 2025. godine? (O)stadoše na pola puta, a uludo izgubiše veliko vrijeme i dragocjenu radnu energiju, mada im bi sve (is)plaćeno!

Bez mnogo truda, a sa najvećim dobitkom političkim izađe politički poraženi na parlamentarnim izborima od 30. avgusta 2020. godine! Sva zasluga za tako ogroman politički učinak i ujedno političku rehabilitaciju D(R)PS-ovaca, kao i za svu političku prošlost u trodecenijskom postojanju i vladanju njihovog nesmjenjivog stranačkog lidera i „predsjednika svih građana“ pripade političkom taboru URA-ša odnosno stranci koja nema tako brojno članstvo i sa samo 4 poslanika u parlamentu crnogorskom! Da nijesu igrali na kartu „ne sa DPS-om“ veliko je pitanje da li bi imali i dva poslanička mjesta u parlamentu! Uspješe tada prevariti ili o(b)manuti svoje ma i druge birače. Na sljedećim izborima neka dobro razmisle sa kojom će parolom, kao obmanom, dobi(ja)ti glasove!

Sasvim je korektno, politički bilo očekivano i opravdano da „predsjednik svih građana“ sada oda zahvalnost rušiteljima „nove 42. Vlade“ i da prihvati njihov pr(ij)edlog za premijera novije „43. Vlade“, a glavnom izvođaču za dobro odrađen posao odnosno rušitelju ujedno dodijeli, za nagradu, premijersku fotelju! I, za takav rušilački posao (u)slijedila je nagrada, a pripala je baš onome od kojega se najmanje očekivalo, jer „data besa“ nije za (svako)dnevnu upotrebu!

Dakle, jednim potezom „najjača i najbrojnija“ i poražena stranka iz opozicionoga bloka ponovo će postati aktivni politički faktor! Ona će iz sjenke djelovati privremeno dok ne uspije u svom naumu da poremeti unutrašnje „jedinstvo“ političkih snaga i odnosa u „manjinsko-većinskoj i evropskoj vladi“ i ubrzo zauzeti svoju nekadašnju čvrstu političku poziciju sa svojim nesmjenjivim liderom i budućim kandidatom na predsjedničkim izborima koji bi po treći put za njega bili, to se već sada može unaprijed prognozirati, više nego uspješni!? To je politički ustupak sa kojim su zadovoljni i jedni i drugi! Dakle, URA-ši su jedinstveni i spremni sa svojim premijerom, da „predsjednik svih građana“ aboliraju od svake odgovornosti za sva dešavanja na političkom i ekonomskom planu i propadanju Crne Gore u prethodne nešto više od tri decenije njegove nesmjenjive vlasti i diktatorskoga režima, a kojim je privatizovao gotovo sve državne institucije, ekonomski unazadio i državu Crnu Goru prezadužio dovodeći je do same ivice bankrota!

I bi to najveći politički domet jedne malobrojne političke partije u Crnoj Gori, koja za sebe kaže da je „građanski“ orijentisana i usmjerena ka Evropskoj Uniji uz NATO-vsku podršku i sve benefite, koji tek će da (u)slijede!? Tu se (z)ustaviše i dalje ni makac da krenu!?

Uporno ubjeđuju svoje biračko tijelo, pa i ostale građane, da imaju ne samo 46 nego čak i 49 poslanika sa kojima će formirati njihovu „manjinsko-većinsku i evropsku vladu“ odnosno URA-ša! Neka im bude i to što pričaju i u što čvrsto vjeruju, ali kako doći do optimalnih i njima još nedostižna 54 poslanika? Pred tom političkom provalijom nađoše se nespremni, iako su vjerovali da mogu okupiti i mnogo više poslanika sa kojima će uspješno praviti „Dritanovu evropsku vladu“!

Natrčao se budući premijer, propagirani i samonametnuti, oko pregovora i dogovora, koji potrajahu nešto više od mjesec dana! A bogme se bijahu zalećeli i razlećeli da svu rabotu oko formiranja „novije vlade“ završe za mnogo manje vremena od onoga što su već potrošili!

Sada, rekoše i potvrdiše da to nije ni malo (bio) lak posao, ni kod mnogo demokratskih, jačih i politički stabilnijih država, a ne kada je u pitanju Crna Gora u kojoj se samo čuda dešavaju tokom dana i noću češče, mada ponekada i na svakih pet-šest sati!

Čovjek tipa „crnogorskoga političara“ ne može oka da sklopi ili trepavice da barem preklopi a već se sve (pro)mijenilo i nije kako je bilo ili kakav su dogovor postigli! Kao, nijesu znali da je to u Crnoj Gori normalna pojava, redovno stanje bolje reći politički „performans“ mladih, karijernih i uspješnih političara, koji se praktikuje kad god treba nesmjenjivom, sedmostrukom premijeru i „predsjedniku svih građana“ sa tekućim drugim mandatom!

Kad viđeše da će njihovu ne mnogo ozbiljnu političku igru i šalu vrag odnijeti i da posao neće obaviti poručiše im iz tabora URA-e „činite što možete i okončajte posao sa onim što imate“!? Rečeno, prihvaćeno i učinjeno od izvođača radova za formiranje „Dritanove novije evropske vlade“! Naravno, podrazumijevajući da će „predsjednik svih građana“, biti politički (pre)umoran i dobrim dijelom primoran da bezrezervno, bez političkih, stranačkih i ličnih ustupaka dâ povjerenje mandataru i time prizna svoj konačni politički poraz i to onome poslaniku kojega je ne toliko davno nazvao „bitangom“!?

Politički traljavo posao (za)vršiše, a nikako da se dogovore o broju poslanika da li 49 ili 54 sa kojim bi bili zadovoljni i imali pred sobom cijeli mandat da rade kako im bude na volju!? Kada bi još mogli pridobiti i koji glas ili dva, u najboljem tri, tada bi seirili i usta bi svoja iskrivili tokom trodnevnoga cerekanja, proslavljanja i političkoga orgijanja!

Nešto im, ipak, ne ide po receptu političkom, koji im skrojiše oni što neće da se vide već sjede u sjenci, dumajući i fumajući umišljeni da su veliki rabotnici kao pisci, prozaisti, pjesnici, kolumnisti, publicisti, matematičari, jezičari, ateisti, agnostici, masoni, zagovornici crnogorske pravoslavne crkve, teoretičari književnosti, hirurzi, politikolozi, istoričari, režiseri, frizeri, privrednici i tako dalje!

Danima i noćima stalno zbrajaju one poslanike na koje „sugurno“ mogu računati kao i one (ne)stranačke aktiviste, simpatizere koji će lako promijeniti program partije i vjeru za večeru ili još bolje za kakvu bilo fotelju! Zbrajaju i nikako da dođu do zanišljenog i dobitnoga broja sa kojim će upravljati po principu „evo tebi ono što ti pripada, a meni ono što mi treba da bih upravljao kao premijer“! Kad se njihove želje spoje i poklope sa voljom i političkim interesom nema što im ne može biti, jer to je „izborna volja naroda“ (pre)krojena za one koji će biti u vladi, a koji će ući u nju i zauzeti ministarska mjesta odnosno fotelje, a koje će joj velikodušno aminovati i „predsjednik svih građana“! Nije valjda „zla prilika orla naćerala da zimuje među kokoškama“, a skoro će proljeće i moći će se u šume, „ako zatreba“, kako nam jednom prilikom reče i (za)plaši nas „predsjednik svih građana“!?

Možete li zamislite, da oni koji se zaklinjahu da „nikada neće sa Milom“ niti u njegovome D(R)PS taboru, sada svi zajedno (u)skočiše trkačke i posijedaše mu sa desne i lijeve strane od koljena pa nadalje đe se moglo naći mjesta! I, bogme, stadoše svi koliko ih bi! Sada su svi oni zajedno i prezadovoljni što sjede u krilo „predsjedniku svih građana“, a mnozina od njih govorahu da mu nijesu u krilo političko sijedali! Svi oni sada zdušno brane diktatorski tron „predsjedniku svih građana“ formirajući „manjinsko-većinsku i (pro)evropsku vladu“ na čelu sa budućim premijerom Dritanom Abazovićem! Zar to nije očigledno, potpuno jasno i politički „dosljedno“ od te (ne)vesele pregovaračke manjinsko-većinske političke i stranačke družine?

Šta to bi sa njima te tako žurno prihvatiše i jedva dočekaše da mu sjednu u krilo?! A šta će se dešavati sa njima, kao foteljašima u krilu, kada „predsjednik svih građana“ bude morao ustati i ići „đe i car ide pješke“? Da li će ga oni nositi do „ćenife“ i čekati da mu ponovo sjednu u krilo? Na vrijeme i o svemu trebalo je misliti!?

Sa desne strane zasjedoše premijer i tri potpredsjednika, a lijevo mu krilo zaposješe preostali, koji se dočepaše ministarskih foteljea! Čak njih 18-orica stadoše jedva u tri reda, a ne znam ni kako, niti kojim to bi redom, jer nema(še) njihove zajedničke fotografije da se ovjekovječi i taj njihov politički (tri)jumf! A možda uskoro i to dočekamo, samo kada se konačno i zvanično formira ta „novija 43. Vlada“!

Dritanu sa tri potpredsjednika bi komotnije da Milu sjedi u krilu, naravno desnome! Davno oni bijahu pikirali sve resore njima od interesa, a budući premijer da se na taj način „(o)sveti“ Milu zbog uvrede kojom ga on ne tako mnogo davno (ne)zasluženo (po)častio!? I pored svega, ostade da je URA sa Dritanom na čelu, kao premijerom u manjinskoj vladi, samo puk(l)i čuvar diktatorskog trona i Milova režima! Za sada su zadovoljni, a posebno premijer jer je ostvario davno željeni i usnuli san! Samo treba imati ne malo opreza kada je u pitanju „predsjednik svih građana“ i njegovi politički obrti sa kojima sve prethodno ruši, a ostvaruje ono što mu je politička i druga korist!
Ma nije meni teško priznati, tako mi Boga velikoga, da sam mislio da neće biti ono „Neka bude što biti ne može“, makar sada za tako nešto nije bio „čas“!? A nijesam ni očekivao tako brzo da će da se desi i to od onoga koji je zaboravio ili olako prešao preko njemu nanijete lične uvrede, koju je doživio od sadašnjig „predsjednika svih građana“ u sred crnogorskoga parlamenta! A možda i pamti!? Međutim, kao političar mora ili voljno prihvata „kamenje“ da (pod)nosi i ono što ne bi htio lično! Ne bismo da se pozivamo na narodnu izreku, koja mnogo slikovitije govori o političkom ili ma kojem drugom „ambijentu“, a glasi: „Što guzici godi obrazu ne smeta“!

Međutim, svako vrijeme nosi svoje breme, pa tako i ovo Dritanovo odnosno njegova tzv. „manjinsko-većinska i evropska vlada“! Htio sam desnu ruku u vatru staviti i reći da Dritan izdati neće „novu 42. Vladu“, koju je zajednički formirao sa koalicijom, i neće (s)rušiti! Prevarih se, ma i on ili njega neko te mnogo žestoko, čak žešće od onoga što bih ja desnicu ruku izgorjeti dao!?

Bilo je u našoj parlametarnoj zbilji i strančko-političkoj borbi mnogo toga što se dešavalo kada su u pitanju „demokratski principi“, prelijetanja, kalkulacije, zaklinjanja, obećanja, prevare, obmane i izdaje! Ne mogu se svega ni sjetiti, a pregledati ispise uzelo bi mi premnogo vremena! Međutim, počeću onako nasumice od pojedinca ili stranaka koji su kad je bilo „kritično i stani – pani“ uvijek stali na stranu „najjače i najbrojnije stranke“ odnosno na strani nesmjenjivog lidera, sedmostrukog premijera i „predsjednika svih građana u dva mandata! Počećemo sa Novakom Kilibardom, Draganom Šoćem, Predragom Drecunom, Krstom Pavićevićem, Nebojšom Medojevićem, Dragom Đurovićem, Darkom Pajovićem, i sve do sadašnjega Dritana Abazovića ili kako neki tvrde Dritan(a) Abazi(ja)! Što se tiče stranaka neću računati one manje, satelitske i efemerne koje su se pojavljivale na političkom nebu crnogorskom samo kad su izbori, kako bi uzeli apanažu, već samo one kao: Narodna stranka, Liberalni savez Crne Gore, SDP i tako dalje.

Zar je moguće da svi oni, koliko ih je, ne vide da „predsjednik svih građana“ spašava sebe preko poslanika URA-ša i onih koji su u dubokoj pozadini?! Baš ga je mnogo briga za stranku i sve ostale sa kojima je vodio razgovore, pregovore, dogovore i ostala politička zamajavanja, rabote i zakulisne radnje!

Čudna li je političko-pozorišna scena (crnog)orska, a još čudnija njena politička i stranačka družina okupljena radi formiranja „manjinsko-većinske i evropske vlade“ ili buduće tzv. „Dritanove vlade“?!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.