Đukanović: Srbija će isključivo gledati svoje interese

1

Da li je u aktuelnom političkom trenutku u svetu moguće biti neutralan i da li ta neutralnost ima visoku cenu.

Vojna akcija Rusije u Ukrajini osuđena je od strane Evropske unije i SAD koje od drugih zemalja, pa i Srbije, traže da se izjasne da li osuđuju Rusiju. Srbija je proklamovala spoljnopolitičku i vojnu neutralnost, ali je sada ta orijentacija na testu, budući da EU od svojih članica i onih koje bi to da postanu traži da usklade spoljnu politiku.

Može li Srbija da ostane neutralna i da li će i zbog toga imati neke neželjene posledice, kakve odnose treba da održava sa NATO i drugim savezima tema je predizborne TV debate „Reč na reč“ u kojoj je debatovao član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Đukanović je rekao da Srbija nije uvela sankcije Belorusiji i tu se završava svaka dalja priča. Srbija ima odlične odnose sa Belorusijom, kao što ima sa svakom drugom zemljom i Srbija će gledati isključivo svoje interese.

„Srbija nema alternativu. Mi ne želimo da budemo ničiji vazali. Ne želimo nikome da služimo. Gledamo svoj narod i naše interese. I ako neko priča o međunarodnim principima i poštovanju, pa Srbija je jedina zemlja na svetu koja se strogo držala međunarodnih principa i zbog toga i bombardovana bila, oteta joj teritorija. Pogledajte kako se danas licemerni zapadni svet ponaša prema Ruskoj Federaciji. Što danas ne bombarduju Moskvu? Kad su mogli tako da se iživljavaju nad nama. Što tako nešto danas ne urade? Na kraju krajeva, moram da vas pitam, ako već uvode sankcije, pa izvinite, na avio letove Amerika nije uvela sankcije. A traže nama da mi uvedemo sankcije na avio letove Ruskoj Federaciji. Oni gledaju svoje „Guči“ torbice, ili gledaju dijamante u Belgiji, a traže nama da uvodimo sankcije. E pa mi to nećemo da radimo. Mi to nećemo da radimo zato što smo odgovorni ljudi, zato što nam je u interesu naša privreda, naša ekonomija, i molim vas zaista da prekinemo sa ovim, nego dajte da probamo da budemo ujedinjeni, zato što je mnogo važno da uz teške pritiske koje preživljavamo, moramo nekako da Srbiju dovedemo u situaciju da te pritiske izdrži“, rekao je Đukanović.

Izvor: RTS 1

1 Comment
  1. Goran komentariše

    pa normalno da Srbija samo gleda i gledace u buducnost samo svoje interese!
    kako bi ti mogla i Srbija pomoci ???
    CG da je cak u sastavom sa Srbijom isto ce Srbija gledat samo svoje interese

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.